The Blue Factor
Sluiten

Waarom een goede kredietcheck belangrijk is

Met een goede kredietcheck vooraf voorkom je dat je problemen krijgt met te laat of niet-betalende klanten. Check je de kredietwaardigheid van jouw klant en is die goed, dan is de kans groter dat je jouw geld wél ontvangt. Kredietwaardigheid checken biedt daarnaast nog het voordeel dat jouw eigen liquiditeitspositie niet in de knoei komt. Immers, het is al vervelend genoeg dat jij moet wachten op het geld waarvoor je hard gewerkt hebt. Als dat vervolgens betekent dat jij zelf ook niet op tijd aan financiële verplichtingen kunt voldoen, kan dat nare gevolgen hebben. Een kredietcheck is dus zeker zinvol, hoe positief het contact met jouw nieuwe klant of opdrachtgever ook is. Beter weet je op tijd hoe groot de kans is dat jouw toekomstige facturen wel of niet betaald gaan worden.

Kredietwaardigheid betekenis

Hoe kredietwaardig een bedrijf is, draait enerzijds om geld. Kan het bedrijf op korte en lange termijn aan financiële verplichtingen voldoen en is het winstgevend? Dan zit die kant van de kredietwaardigheid wel goed. Daarnaast is de betrouwbaarheid van eigenaar en medewerkers ook een belangrijk onderdeel van de kredietwaardigheid. Als er wel geld is, maar dat voor andere doeleinden gebruikt wordt dan het betalen van de facturen dan schiet je nog niet veel op. Klanten en opdrachtgevers moeten je kunnen maar ook willen betalen. Doen ze dat, dan komt dat de onderlinge vertrouwensrelatie ook ten goede. Hoe beter die is, hoe groter de kans dat jij bovenaan het lijstje  ‘te betalen’ staat.

Financiële factoren kredietwaardigheid

Een financieel gezond bedrijf heeft een goede liquiditeit en solvabiliteit en positieve jaarcijfers. Liquiditeit betekent dat je voldoende geld hebt om op korte termijn aan betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. Solvabiliteit betekent dat een bedrijf juist op de lange termijn financieel gezond is en schulden kan (terug)betalen. Een bedrijf dat meer eigen dan vreemd vermogen heeft, heeft een betere solvabiliteit dan een bedrijf dat vrijwel volledig van vreemd vermogen afhankelijk is. Kijk bij een kredietcheck ook naar de winst- en verliesrekening. Een verliesgevend bedrijf kan even een goede betaler zijn, maar het houdt een keer op. Bedrijven die verlies blijven draaien, heb je liever niet als vaste klant.

Kredietwaardigheid checken, hoe doe je dat?

Een kredietwaardigheidscheck is een belangrijk onderdeel van jouw debiteurenbeheer. Er is een aantal manieren waarmee je vooraf al kunt inschatten hoe het zit met de financiële betrouwbaarheid van jouw (nieuwe) klant:

  • Ken je het bedrijf en/of de mensen die er werken? Of weten mensen uit jouw netwerk meer over jouw (potentiële) klant? Waarnemingen en meningen van anderen kunnen subjectief zijn maar geven jou wel een eerste indruk van degene waar je zaken mee wilt doen. Natuurlijk ga je daarnaast nog verder op onderzoek uit:
  • Check online wat je over het bedrijf kunt vinden. Tik de naam in op Google, eventueel gevolgd door woorden als faillissement, schuld of wanbetaler. Kijk ook eens op de reviews die hun klanten online plaatsen: zijn die overwegend positief of laat de klantvriendelijkheid al veel te wensen over?
  • Bij de Kamer van Koophandel krijg je tegen een financiële vergoeding veel nuttige informatie over andere bedrijven. Je krijgt er inzage in jaarrekeningen en ziet bijvoorbeeld hoe een bv opgezet is.
  • Speciale kredietinformatiebureaus hebben toegang tot alle gegevens die de kredietwaardigheid van een bedrijf bepalen. Ook deze informatie kost geld. Hoeveel dat is, hangt af van welke informatie je nodig hebt en hoe vaak je hen raadpleegt.
  • De rechtbanken in Nederland houden het Centraal Insolventieregister Hier vind je gratis gegevens over onder meer faillissementen, uitstel van betaling en schuldsaneringen.

Factoring: kredietcheck inclusief

Wil je je helemaal niet druk maken over een betalingstermijn en de kredietwaardigheid van jouw klanten? Dan is er een alternatief: factoring. Kies je voor factoring? Dan sla je lekker de twee welbekende vliegen in één klap. Je hebt namelijk binnen 24 uur het factuurbedrag op je rekening staan. En daarbij trekt de factoringmaatschappij de kredietwaardigheid van jouw klant na. Is die niet goed genoeg, dan hoor je dat direct en kun je nog maatregelen nemen. Ook andere werkzaamheden die onder debiteurenbeheer vallen, hoef je daarnaast niet zelf meer te doen. Omdat de factormaatschappij -wij bijvoorbeeld-  het debiteurenrisico overneemt, gaan wij aanmanen als de betaling achterblijft. Je hoeft dan zelf niet meer achter je geld aan. En betaalt een klant helemaal niet? Dan is dat ons probleem en niet dat van jou. Dat onderneemt een stuk relaxter. Met het geld dat snel op je rekening staat, houd jij je eigen liquiditeit en cashflow optimaal. Je hebt zelf ruimte om aan jouw verplichtingen te voldoen of kunt zelfs investeren als dat nodig is.

Meer weten over factoring?

Of je nu starter bent of jouw bedrijf al langer bestaat: factoring is dé manier om snel je openstaande facturen betaald te krijgen. Daarbij kijken we niet naar jouw kredietwaardigheid maar naar die van jouw klanten. Wil je ook een krediet check laten uitvoeren of informatie over factoring voor jouw bedrijf? Neem dan snel contact op.