The Blue Factor
Sluiten

Soorten factoring: de verschillen

Soorten factoring

 

Welke soorten factoring zijn er?

American, reverse en traditioneel
Als ondernemer krijg je waarschijnlijk wel eens te maken met een onvoorspelbare cashflow of beperkte liquiditeit. Om dat tegen te gaan, bestaat er factoring. Daar zijn drie soorten van: American factoring, traditionele factoring en reverse factoring.

Deze soorten factoring hebben onder andere gemeen dat ze alleen geschikt voor b2b overeenkomsten en dat er moet sprake zijn van een afgeronde prestatie met betaling achteraf. Er zijn ook een paar verschillen tussen te vinden. American factoring is bijvoorbeeld geschikt voor zzp’ers en mkb’ers, terwijl traditionele factoring zich op grote bedrijven richt. Hoe zitten deze soorten factoring precies in elkaar? Wij leggen je graag hieronder uit wat de verschillen precies zijn.

American factoring

Laagdrempelige en flexibele financiering

American factoring is misschien de bekendste vorm van factoring in Nederland en is vooral geschikt voor zzp’ers en mkb’ers. Dat komt doordat er geen minimale omzeteisen worden gesteld om te kunnen samenwerken. Ook kleine ondernemers of starters komen dus in aanmerking voor American factoring.

American factoring is het meest flexibele soort factoring. Je bepaalt namelijk zelf welke facturen je precies verkoopt aan de factoringmaatschappij. Het is ook niet verplicht om álle facturen van een debiteur weg te zetten bij de factoringmaatschappij. En vaak geldt: geen factuur verstuurd betekent geen kosten gemaakt. Daartegenover staat wel dat een factoringmaatschappij het recht heeft om facturen te weigeren. Bijvoorbeeld als de debiteur in kwestie niet met vlag en wimpel door de kredietcheck heen komt. De kredietwaardigheid van de klanten waarvan je de facturen wilt verkopen, moet namelijk wel op zijn minst acceptabel zijn als je met American factoring wilt beginnen.

Je kunt meestal snel beginnen met American factoring. Vaak kun je morgen al je eerste facturen via factoring laten uitbetalen! Tegelijkertijd zit je niet vast aan een contract met een vooraf vastgestelde termijn. Dat maakt American factoring zo laagdrempelig en flexibel. Ideaal voor de ondernemer die zo nu en dan meer financiële ademruimte nodig heeft dan het normale facturatieproces kan bieden. Het debiteurenbeheer en -risico worden niet altijd ook overgenomen door de factoringmaatschappij. Gelukkig doen we dat bij The Blue Factor wel.

Wat zijn de kosten voor American factoring? Dat verschilt per factoringbedrijf. Ook is het afhankelijk van de omstandigheden bij jou, zoals de betaaltermijn die je aanhoudt, jouw jaaromzet en de kredietwaardigheid van je opdrachtgevers. Bij The Blue Factor rekenen we 2 tot 5% van het factuurbedrag aan kosten.

Ook de uitbetaling van het factuurbedrag is afhankelijk van de factoringmaatschappij waarmee je in zee gaat. Vaak krijg je 90 tot 98% van het factuurbedrag direct uitbetaald. Bij The Blue Factor zelfs 100%!

Traditionele factoring

Voordelige samenwerking voor de lange termijn

Traditionele factoring: het soort factoring waar het allemaal mee begon en bij uitstek geschikt voor grotere (corporate) bedrijven met een jaaromzet die in de miljoenen loopt. Een contract voor traditionele factoring is doorgaans maatwerk en voor de lange termijn, denk aan een paar jaar. Ook moet het bedrijf aan bepaalde minimum omzeteisen voldoen, een minimum aantal jaar bestaan en een goede reputatie hebben op het gebied van financieel beleid.

Het werkt als volgt: je krijgt eigenlijk een doorlopend krediet van de geldverstrekker op basis van het totaal wat je op dit moment aan debiteuren uit hebt staan. Het voorschot dat je uitgekeerd krijgt, is meestal maximaal 85%. De rest van het bedrag wordt pas beschikbaar gesteld nadat de factuur daadwerkelijk is betaald.

Bij traditionele factoring word je verplicht om je volledige debiteurenbestand over te dragen aan de factoringmaatschappij of geldverstrekker. Je moet dus elke factuur verkopen. Aan de andere kant blijft het debiteurenbeheer én het debiteurenrisico vaak wel bij jou zelf liggen. Het is en blijft dus je eigen verantwoordelijkheid om die facturen betaald te krijgen.

Omdat je al je debiteuren overdraagt, moeten ze allemaal door de kredietcheck heen komen. Maar daar krijg je wel relatief lage kosten voor terug: maximaal 1,5% van je jaaromzet, maar meestal minder dan 1%.

Reverse factoring

Geef jezelf meer tijd om te betalen

De naam zegt het al: reverse factoring werkt eigenlijk de andere kant op. De factoringmaatschappij is dan geen klant van de factuurverstuurder, maar van de debiteur. Je gebruikt factoring hierbij niet om je geld eerder binnen te krijgen, maar om je eigen betalingsverplichtingen ‘uit te stellen’. Het kan verschillen wie de opdracht tot reverse factoring geeft aan het factorbedrijf: die partij is dan verantwoordelijk voor de betaling van de factoringkosten. Deze soort factoring is alleen mogelijk met instemming van de debiteur.

Heb jij facturen die je moet betalen, maar wil je langer de tijd hebben om ze te voldoen dan de betaaltermijn toelaat? Dan is reverse factoring geschikt voor jou. Het factoringbedrijf betaalt het factuurbedrag dan direct uit aan de crediteur (bijvoorbeeld een leverancier of zzp’er) en verleent jou een langere betaaltermijn. Jij als debiteur hebt de factuur al goedgekeurd, waardoor de kans op wanbetaling beperkt is.

Je kunt ook openstaande facturen hebben waarvan een debiteur verzoekt dat je ze verkoopt aan een factoringmaatschappij. Dat is voor beide partijen vaak beter: jij als crediteur hebt sneller je geld binnen, de debiteur krijgt meer tijd om te betalen.

Er zitten wel wat eisen aan reverse factoring. Ten eerste ga je vaak een samenwerking voor de langere termijn aan. Ook zijn de eisen voor kredietwaardigheid hoog: de kans op wanbetaling wordt zo veel mogelijk geminimaliseerd. Wel zijn de kosten wat gunstiger dan American factoring, namelijk rond de 3 à 4% van het factuurbedrag. Dat komt doordat er minder kans op wanbetaling is, omdat de debiteur meewerkt aan het factoringproces.

Factoring bij the blue factor

Maximale flexibiliteit, 100% uitbetaald

Bij The Blue Factor kun je terecht voor eerlijke American factoring. Daarmee garanderen we namelijk maximale flexibiliteit voor jou als ondernemer. Wat ons uniek maakt, is het feit dat wij binnen 24 uur 100% van het factuurbedrag aan je uitbetalen. Hoe doen we dat? Dat leggen we je graag uit in een persoonlijk kennismakingsgesprek!

Als je voor factoring bij The Blue Factor kiest, geniet je van deze voordelen:

  • Optimale liquiditeit;
  • Je bent binnen 24 uur klant;
  • Starten en stoppen wanneer jij dat wilt;
  • Geen factuur verstuurd? Geen kosten gemaakt;
  • Je facturen worden 100% voorgefinancierd;
  • Kies zelf welke facturen je aan ons overdraagt;
  • Altijd professioneel debiteurenbeheer.

Klaar voor optimale liquiditeit en een flexibele soort factoring? Dan zit je bij The Blue Factor goed. Wij helpen je graag met eerlijke debiteurenfinanciering die bij jou past. Zoals het hoort