The Blue Factor
Sluiten

Waarom is liquiditeit belangrijk en hoe verbeter je die?

Wat is liquiditeit en waarom is het belangrijk?

Liquiditeit betekent dat je op korte termijn aan je financiële verplichtingen kunt voldoen. Als ondernemer verdien je namelijk niet alleen geld, je moet het ook uitgeven. Je betaalt bijvoorbeeld je personeel, belastingen en grondstoffen. Maar als je wilt groeien betekent dat investeren. En ook dat kost geld.

Het is wel zo fijn als je weet dat dat geld er ook is en dat jij je rekeningen op tijd kunt betalen. Dat slaapt een stuk lekkerder. Een goede liquiditeit betekent daarom ondernemen met minder zorgen. En daarnaast draagt een goede liquiditeit bij aan jouw eigen kredietwaardigheid. Wel zo handig als je bijvoorbeeld geld wilt lenen om verder te groeien of met een nieuwe leverancier in zee gaat.

Liquiditeitsplanning: weet wat je binnenkrijgt en uitgeeft

Je liquiditeit schommelt gedurende het jaar. Van sommige uitgaven weet je dat ze eraan komen. Je personeel betaal je iedere maand. En de Belastingdienst staat elk kwartaal bij je op de stoep. Sommige uitgaven zijn redelijk stabiel, bijvoorbeeld de huur van een pand. Maar neem je een groot project aan waardoor je veel meer omzet en een nieuwe medewerker inhuurt? Dan heb je daarna ineens meer personeelskosten en betaal je meer btw. Heb je dat geld op de bank staan of breekt het zweet je al uit bij de gedachte dat er weer een blauwe envelop op de mat valt?

Een goede liquiditeitsplanning helpt je. Weet op welke momenten in het jaar je geld nodig hebt. Bijvoorbeeld wanneer je je btw moet afdragen. En op andere momenten zit je misschien ruimer bij kas. Dan kun je juist geld vrijmaken om een nieuw product te ontwikkelen of je website te vernieuwen.

Sommige dingen heb je als ondernemer natuurlijk niet altijd in de hand. Een klant die overstapt naar een ander of een nieuw product dat totaal niet loopt. Dat zijn nu eenmaal de risico’s van zelfstandig ondernemen. Zorg ervoor dat je die risico’s kent en erop kan inspelen zonder dat jouw liquiditeit direct in gevaar komt. Met een financiële buffer vang je tegenvallers op en hoef je niet bang te zijn dat jij zelf direct in de problemen komt.

Hoe kun je je liquiditeit zelf positief beïnvloeden?

Is meer omzet maken de oplossing om meer saldo op je bankrekening te krijgen? Dat hoeft niet zo te zijn want om meer te verdienen moet je soms ook meer kosten maken. Meer inkopen en extra mensen aannemen. En het kost je meer inspanning. En het is nog niet eens gezegd dat die extra inspanning ook resultaat oplevert.

Met deze tips verbeter je jouw liquiditeit:

  • Zorg voor een goed debiteurenbeheer. Hanteer korte betalingstermijnen naar jouw eigen debiteuren, houd je openstaande facturen scherp in de gaten en stuur snel betalingsherinneringen.
  • Check de kredietwaardigheid van jouw (potentiële) opdrachtgevers. Laat die te wensen over? Dan is het beter om je op andere kansen te concentreren. Neem ook afscheid van slecht- of niet-betalende klanten. Ze kosten je veel energie en leveren niets op.
  • Werk jij met voorraden? De inkoop en opslag daarvan kosten geld. Geld dat ‘in je voorraad’ zit, verdien je pas terug als je je voorraad verkoopt. Zorg voor een goede balans in je voorraadbeheer.

Met factoring is jouw liquiditeit optimaal

Merk jij dat je ondanks de korte betalingstermijnen op jouw facturen toch steeds achter je geld aan moet? Omdat jouw opdrachtgevers zich niets aantrekken van jouw betalingstermijn of soms ook gewoon het geld niet hebben om jouw te betalen? Dit is stress waar jij als ondernemer niet op zit te wachten en het beperkt je in je groeikansen.

Gelukkig is er een slimme oplossing. Factoring, ook wel debiteurenfinanciering genoemd. Je verstuurt jouw factuur zoals je gewend bent. Maar in plaats van dat je moet wachten totdat je opdrachtgever betaalt, betaalt de factoringmaatschappij direct aan jou uit. En de factoringmaatschappij wacht vervolgens tot jouw klant betaalt. Het grote voordeel: het geld dat jij hebt verdiend, staat direct op jouw rekening.

Regel ook je debiteurenbeheer met factoring

Als ondernemer zit je er niet op te wachten dat je je klanten moet aansporen om te betalen. Een keer een herinnering sturen is niet zo erg, maar met structureel langzame betalers heb je een probleem. Het kost jou tijd die je wel beter kunt besteden.

Daarbij is het ook niet zo leuk voor de relatie met jouw klant als je steeds om je geld moet vragen. En op een gegeven moment wil je ook geen nieuwe klus meer doen voor iemand die niet betaalt. Regel je de betaling van jouw facturen via factoring? Dan heb je ten eerste snel je geld, maar de factoringmaatschappij regelt ook jouw debiteurenbeheer en neemt het risico over dat jouw klant niet betaalt.

Wat betekent dat voor jou?

  • Niet meer nabellen.
  • Geen betalingsherinneringen meer sturen.
  • Je kunt je klant altijd recht in de ogen blijven kijken.
  • Verzekerd tegen wanbetaling, ook bij faillissement van jouw klant.

Wil jij ook minder zorgeloos ondernemen? Wij vertellen je graag meer over de voordelen van factoring. Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.