The Blue Factor
Sluiten

Debiteurenrisico, wat is het en hoe beperk je het?

Wat is debiteurenrisico?

Debiteurenrisico is het risico dat je loopt dat een debiteur zijn verplichtingen niet nakomt en de factuur die jij stuurt niet betaalt. Het zou heel makkelijk zijn als al jouw klanten contant betaalden. Helaas. Heb je een winkel of een webwinkel, dan is contante betaling in veel gevallen makkelijk te regelen. In andere sectoren is het gebruikelijk dat je jouw klanten of opdrachtgevers een factuur stuurt. Die hoeven ze niet direct te betalen, want je werkt met een zelfgekozen betalingstermijn. 30 of 60 dagen bijvoorbeeld. Je geeft jouw debiteuren daarmee als het ware krediet. Omdat je niet direct cash in handen hebt, loop je het risico dat jouw debiteur niet betaalt. Heeft die tijdelijk niet genoeg geld of helemaal geen zin om jou te betalen? Dan moet jij wachten. En is er sprake van faillissement? Dan kun je vaak helemaal naar je geld fluiten. Als ondernemer loop je dus een debiteurenrisico. Hoe kan je daar zo goed mogelijk mee omgaan en het risico beperken?

Met goed debiteurenbeheer verklein je het debiteurenrisico

Een van de belangrijkste dingen waarmee je het debiteurenrisico verkleint is goed debiteurenbeheer. Dat zijn alle activiteiten waarmee je ervoor zorgt dat debiteuren openstaande facturen aan jou betalen. Heb je jouw debiteurenbeheer goed geregeld? Dan is de kans op vertraagde betalingen en daarmee geldtekort minder groot dan wanneer je alles op zijn beloop laat. Natuurlijk heb je niet alles in eigen hand. Een onverwacht faillissement van een klant, daar doe je niets aan. Maar als je tijd en moeite steekt in debiteurenbeheer, is de kans groter dat je minder lang op je geld hoeft te wachten. Debiteurenbeheer begint niet pas als een klant te lang wacht met betalen. Als je het goed doet, start je daar al mee als je een overeenkomst met een nieuwe klant afsluit.

Tips voor goed debiteurenbeheer

  1. Start direct goed en verklein je debiteurenrisico: check de kredietwaardigheid van jouw nieuwe klant of opdrachtgever. Wat zeggen anderen die het bedrijf kennen, wat vind je online of bij de Kamer van Koophandel aan gegevens? Investeer hierin wat tijd. Bij twijfel check je een kredietinformatiebureau of het Centraal Insolventieregister. Zo voorkom je dat je met een onbetrouwbare partij zaken doet.
  2. Stel algemene voorwaarden op waarin je afspraken over de betaling vastlegt en verwijs klanten altijd naar de voorwaarden.
  3. Ken je jouw debiteuren en hun betalingsgedrag? Je kunt ze segmenteren en bij de een werken met een kortere betalingstermijn of bij de ander met een hoger tarief als compensatie voor late betaling. Zelfs een korting geven aan snelle betalers is mogelijk.
  4. Leg afspraken schriftelijk vast. Komt het ooit tot een rechtszaak of moet je financiële vordering uit handen geven aan een deurwaarder? Dan heb je in elk geval een overeenkomst die zwart op wit staat. Zorg er wel voor dat zowel jij als de andere partij de overeenkomst ondertekent.
  5. Verstuur je factuur snel en grijp bij niet-tijdige betaling ook snel in. Pak de telefoon of stuur een berichtje of e-mail wanneer een betaling uitblijft. Soms is het geen onwil maar is iemand het gewoon vergeten of is de factuur zoekgeraakt. Debiteuren nemen jou serieus als ze weten dat jij scherp op je betalingen bent en je hebt tenslotte recht op jouw geld.
  6. Check wekelijks openstaande facturen en onderneem direct actie. Zorg ervoor dat dit onderdeel van debiteurenbeheer een vast terugkerend moment in jouw agenda is.
  7. Maak betalen makkelijk. Zorg ervoor dat jouw facturen voldoen aan de factuurvereisten en neem bijvoorbeeld een linkje op in een digitale factuur waarmee de ontvanger direct kan betalen.

Geen debiteurenrisico meer met factoring

Wil jij voor al jouw klanten of voor bepaalde klanten of projecten helemaal geen debiteurenrisico meer lopen? Er is een simpele oplossing: debiteurenfinanciering oftewel factoring. Daarmee verkoop je namelijk het debiteurenrisico aan de factoringmaatschappij. Bij The Blue Factor betalen we jouw factuur binnen 24 uur uit. Daarnaast regelen wij de kredietwaardigheidscheck van jouw klanten en is het risico voor te late of wanbetaling voor ons. Ook de betalingsherinneringen versturen wij. Daarmee nemen we jou ook het debiteurenbeheer grotendeels uit handen en heb jij tijd vrij voor andere belangrijke zaken. Bovendien heb je altijd direct geld beschikbaar. Daarmee houd je jouw liquiditeit optimaal en voorkom je ongewenste schommelingen in de cashflow. Klinkt goed, toch?

Denk je nu, dit wil ik weleens proberen? We laten je graag kennismaken met The Blue Factor en de voordelen van factoring. Nul debiteurenrisico en zorgelozer ondernemen. Bel ons op 010 – 23 55 108. of stuur een bericht via e-mail. We reageren snel en je kunt binnen 24 uur al klant bij ons zijn.