The Blue Factor
Sluiten

Grootbedrijf 30 dagen betaaltermijn

grote ondernemers moeten mkb en zzp binnen 30 dagen betalen

Goed nieuws voor mkb-ondernemers en zzp’ers. Doe je zaken met grote bedrijven? Dan moeten die jou vanaf 1 juli 2022 binnen 30 dagen betalen. Dat was eerst 60 dagen. Deze betaaltermijn staat in de wet, die is gemaakt ter bescherming van kleinere ondernemers. De halvering van de wettelijke betalingstermijn betekent dat kleine ondernemingen minder snel in de financiële problemen komen. De betalingstermijn geldt als de grote onderneming afnemer is van goederen of diensten van een kleine onderneming.

Waarom is de wettelijke betalingstermijn aangepast?

Ondernemers mochten in onderling overleg afwijken van de betalingstermijn. Brengt een grote klant veel geld binnen? Dan staat de ondernemer voor een keuze. Meegaan in een verzoek voor een langere betalingstermijn of zijn grote klant kwijtraken als die elders wel later mag betalen. De kleine ondernemer heeft daarmee geen gelijkwaardige onderhandelingspositie. In de praktijk bleek dat grote bedrijven ook steeds later betaalden. Dat en de economische situatie na corona waarin veel bedrijven het financieel moeilijk hebben, leidde tot de nieuwe wet. Die gaat in op 1 juli 2022 en geldt direct voor nieuwe overeenkomsten. Voor bestaande overeenkomsten geldt een overgangsperiode van een jaar.

TE LATE BETALING? KLEINE ONDERNEMER KAN RENTE VORDEREN

De termijn van 30 dagen geldt altijd en automatisch. Na 30 dagen mag de kleine onderneming rente vorderen van de grote klant als die niet op tijd betaalt. Mkb’ers en zzp’ers mogen dan ofwel de wettelijke handelsrente van 8% of de contractueel overeengekomen rente in rekening brengen.

VOOR WIE GELDT DE NIEUWE WET?

De kleine ondernemer moet mkb’er of zzp’er zijn en zakendoen met een grote onderneming. Een onderneming is een grote onderneming in de zin van de wet als 2 van onderstaande criteria gelden:

  • Balanstotaal > 20 miljoen.
  • Netto-omzet > 40 miljoen.
  • Minstens 250 werknemers in dienst.

GEEN STRESS MEER OVER BETALINGSTERMIJNEN?

Wil je helemaal niets meer te maken hebben met wat voor betalingstermijn naar debiteuren dan ook? Kies dan voor factoring via The Blue Factor. Dan ontvang je het factuurbedrag van je debiteuren binnen 24 uur op jouw rekening. Ongeacht of jouw klant een klein of groot bedrijf is. Klinkt dat interessant? Neem dan snel contact op voor een vrijblijvend oriënteringsgesprek.