The Blue Factor
Sluiten

Het verschil tussen de inkomende en uitgaande geldstromen binnen jouw bedrijf: dat is je cashflow. Natuurlijk wil je dat jouw zakelijke banksaldo altijd positief is. Komt er genoeg geld binnen en heb je weinig uitgaven? Dan staat je bedrijf er goed voor. Je hebt ruimte om te investeren als dat nodig is en je kunt tegen een stootje als je ineens een onverwachte grote uitgave moet doen. Hoe snel de cashflow verandert, hangt van de grootte en het type bedrijf af. Ben je een thuiswerkende zzp’er die na afronding van een klus geld van een opdrachtgever binnenkrijgt? Dan zal je cashflow eerder steady zijn en misschien wekelijks of maandelijks veranderen. Voor een winkeleigenaar wordt het een ander verhaal. Die heeft een aantal vaste uitgaven zoals personeelskosten en huur. Maar ook variabele kosten zoals de inkoop van de voorraad. En wat hij per dag verkoopt, bepaalt wat er binnenkomt. De cashflow verandert hier dagelijks en is tegelijk een stuk minder overzichtelijk. Geef je meer uit dan je binnenkrijgt? Dat is uiteraard niet gezond voor je onderneming. Bedrijven met een negatieve cashflow raken op den duur in de problemen. Zeker als er langere tijd meer geld uitgegeven dan verdiend wordt. Dan is een faillissement vaak onvermijdelijk. Dat is toch de ergste nachtmerrie van iedere zelfstandig ondernemer. Zorg er daarom voor dat je een goed overzicht hebt van je cashflow en dat die optimaal is. Dat onderneemt een stuk relaxter.

Hoe bereken je de cashflow?

De meest praktische manier om je cashflow te berekenen is:

Cashflow = inkomsten – uitgaven

Verwar cashflow overigens niet met winst. Dat is namelijk het verschil tussen je omzet en je kosten. Omzet is pas inkomen als jouw klant of opdrachtgever betaald heeft en het geld op jouw rekening staat. En leen je in een maand een bedrag om te kunnen investeren? Dan is die lening geld wat er inkomt, maar geen omzet.

Liefst maak je met jouw onderneming jaarlijks dikke winst. Gebeurt dat een jaar niet, dan is dat geen ramp. Maar heb je een paar maanden geen inkomsten en wel uitgaven, dan komt je bedrijf in gevaar. Cash is king, dus zorg je voor een optimale cashflow binnen jouw bedrijf.

Een rekenvoorbeeld hoe je de cashflow kan berekenen

Meubelmaker Steven levert in mei voor € 10.000,- aan tuinmeubelen aan verschillende klanten. Die hebben op 31 mei allemaal betaald. Hij betaalt in mei zijn medewerker € 2.000,- salaris, schaft een nieuwe machine aan voor € 1.000,- en koopt voor € 1.000,- nieuwe materialen. Zijn cashflow over de maand mei is € 6.000,-.

Weet hoe jouw cashflow loopt

Weet jij hoe je bedrijf er vandaag financieel voorstaat? Een blik op je zakelijke rekening zegt waarschijnlijk al genoeg. Positief saldo? Mooi, maar wat komt er de komende maanden op je af? Kun je een grote naheffing van de Belastingdienst betalen? En die extra uitzendkracht die een zieke medewerker vervangt? Misschien wordt je bedrijfsauto volgende maand afgekeurd. Van sommige uitgaven weet je dat ze eraan komen en met andere moet je onverwacht zien te dealen. Dan is het wel zo handig als je zicht hebt op jouw inkomsten- en uitgavenpatroon.

Het helpt al als je dagelijkse administratie op orde is en je op basis van voorgaande jaren weet wat je vaste uitgaven zijn. Maak regelmatig prognoses zodat je zicht hebt op jouw financiële situatie en weet hoe het geld door jouw onderneming loopt. Zeker als jouw cashflow dagelijks wisselt, kan een online cashflow prognose programma gekoppeld aan je boekhouding handig zijn. In alle gevallen geldt: met kennis over je cashflow grijp je tijdig in als het eens een maand minder gaat.

Hoe kan je de cashflow optimaliseren?

Tips waarmee je ervoor zorgt dat de verhouding tussen jouw inkomsten en uitgaven optimaal is:

 • Zorg voor een goed debiteurenbeheer
  Debiteurenbeheer is alles wat je doet om jouw openstaande facturen betaald te krijgen. Denk aan een korte betalingstermijn, snel aanmanen bij niet-betalen, online betaalverzoek of korting bij snelle betaling.
 • Vraag om een aanbetaling
  Met een aanbetaling dek je kosten af die jij zelf eerst moet maken. Bijvoorbeeld omdat je materialen voor een klus moet aanschaffen. Breng die vooraf in rekening in plaats van achteraf. En heb je een grote opdracht voor een nieuwe opdrachtgever die je nog niet zo goed kent? Ook dan zit je safe als je vooraf al een deel factureert.
 • Stuur deelfacturen
  Natuurlijk kun je een project aannemen en achteraf je factuur sturen. Dit is echter voor een optimale cashflow niet handig. De kosten (en uitgaven) starten al in het begin van het project, maar de ontvangsten krijg je pas achteraf (en na het versturen van je factuur nóg eens 30-60 dagen). Probeer daarom deelfacturen te sturen. Factureer bijvoorbeeld termijnen en spreek die vooraf af en leg ze vast in een overeenkomst.
 • Check de kredietwaardigheid van jouw klanten
  Kennis over de kredietwaardigheid van degenen met wie jij zaken doet, helpt je. Je kunt ermee inschatten wat de kans is dat je jouw facturen betaald krijgt. Wijs liever een opdracht vooraf af dan dat je maanden voor iemand werkt en je geld niet krijgt of er steeds achteraan moet.
 • Factoring of debiteurenfinanciering
  Laat je openstaande facturen uitbetalen door een factoringmaatschappij, bijvoorbeeld The Blue Factor. Dan hoef je niet te wachten tot jouw klant betaalt, maar heb je het factuurbedrag direct op jouw rekening.

Factoring voor optimale liquiditeit

Factoring is de snelste manier om over cash te beschikken en zo je liquiditeit te vergroten. Jij verstuurt je factuur en wij betalen hem binnen 24 uur 100% uit. Zo simpel is het. Daarnaast versturen wij de aanmaningen en nemen het risico van wanbetaling over. Zelfs bij een faillissement van jouw klant. Het geld dat je met factoring binnenkrijgt heb je zelf verdiend. Je bent dus niet afhankelijk van geld van anderen om door te kunnen groeien.

Kies ook voor slimme optimalisatie van je cashflow. Neem contact met ons op en in een vrijblijvend kennismakingsgesprek lichten we graag de voordelen en kosten van factoring aan je toe

Factoring.

Ik ben een...

ZZP'ER

Meer weten

MKB'ER

Meer weten

Wat kost factoring?

Heb je interesse in factoring en ben je benieuwd naar de kosten? Maak gebruik van ons handige rekenvoorbeeld of vraag een persoonlijke Quick Scan aan.

klik hier

Factoring uitproberen?

Maak eens een vrijblijvende afspraak met The Blue Factor. Dan bekijken we samen wat factoring voor jou kan betekenen!

probeer nu