The Blue Factor
Sluiten

Debiteurenbeheer

Debiteurenbeheer is alles wat je als ondernemer doet om ervoor te zorgen dat jouw afnemers hun facturen aan jou betalen. Debiteuren zijn degenen die jou nog moeten betalen. Bij debiteurenbeheer houd je bij wie er wel en niet betaalt en regel je dat jouw debiteuren openstaande facturen alsnog betalen. Debiteurenbeheer begint al wanneer je een nieuwe klant accepteert en checkt of die kredietwaardig is.

Waarom is debiteurenbeheer belangrijk?

Als afnemers niet betalen, kun je als ondernemer in financiële problemen komen. Debiteurenbeheer begint daarom eigenlijk al bij het eerste contact met een nieuwe klant, in plaats van bij de eerste aanmaning die je stuurt. Doe je zaken met betrouwbare klanten? Dan is de kans groter dat je jouw facturen betaald krijgt. Dat heeft dan weer een goede invloed op de cashflow en de financiële gezondheid van jouw onderneming. Zorg ervoor dat je wekelijks aandacht besteedt aan debiteurenbeheer. Daarmee heb je een goed overzicht op jouw debiteurenadministratie en weet je wanneer je actie moet ondernemen.

Tips voor goed debiteurenbeheer

  • Ken je klanten, check vooraf hun kredietwaardigheid.
  • Leg afspraken over opdrachten schriftelijk vast, zeker bij grote orders. En laat de opdracht liefst ook ondertekenen door jouw klant. Zo is er geen misverstand over de prijs of betalingsvoorwaarden.
  • Stuur je factuur snel en zorg ervoor dat die voldoet aan de factuurvereisten.
  • Regel dat betalen makkelijk is, bijvoorbeeld met een betaallink in een digitale factuur.
  • Betaalt je klant niet? Stuur dan een snelle eerste betalingsherinnering. Dat kan via een telefoontje of appje. Of stuur de factuur nogmaals met een net verzoek erbij.

Debiteurenbeheer uitbesteden kan met factoring

Kies je voor factoring oftewel debiteurenfinanciering? Dan besteed je automatisch jouw debiteurenbeheer uit. De factoringmaatschappij beoordeelt de kredietwaardigheid van jouw klanten en zorgt ervoor dat facturen betaald worden. Het risico van te late of wanbetaling ligt dan ook niet meer bij jou. Bijkomend voordeel: je krijgt jouw facturen in de regel al binnen 24 uur uitbetaald en hoeft geen rekening  meer te houden met de betalingstermijn.

Factoring.

Ik ben een...

ZZP'ER

Meer weten

MKB'ER

Meer weten

Wat kost factoring?

Heb je interesse in factoring en ben je benieuwd naar de kosten? Maak gebruik van ons handige rekenvoorbeeld of vraag een persoonlijke Quick Scan aan.

klik hier

Factoring uitproberen?

Maak eens een vrijblijvende afspraak met The Blue Factor. Dan bekijken we samen wat factoring voor jou kan betekenen!

probeer nu