The Blue Factor
Sluiten

Solvabiliteit verbeteren? Zo pak je het aan!

Wat is solvabiliteit?

Een aantal factoren bepaalt hoe financieel gezond jouw bedrijf is. Eén daarvan is de solvabiliteit. Solvabiliteit is de verhouding tussen eigen vermogen en vreemd vermogen. Hoe gezonder jouw bedrijf is, hoe beter natuurlijk. Ten eerste voor jezelf maar ook als je geld van buitenaf wilt aantrekken. Banken en andere financiers kijken kritisch naar hoe jij ervoor staat voordat je een lening krijgt. Solvabiliteit is vast een onderwerp waar je als ondernemer niet de hele tijd aan wilt denken. Maar het is wel belangrijk. Solvabiliteit verbeteren? Neem dan even de tijd voor dit artikel waarin we je snel een heldere uitleg geven over solvabiliteit en wat je kunt doen om die te verbeteren.

Solvabiliteit betekenis

De solvabiliteit is de verhouding tussen eigen en vreemd vermogen binnen jouw bedrijf. Een ander woord voor solvabiliteit is ook wel solvabiliteitsratio of buffervermogen. Jouw eigen vermogen is alle bezittingen (activa) min alle schulden (passiva). Vreemd vermogen is al het geld dat je geleend hebt. Zowel het eigen vermogen als het vreemd vermogen vind je terug op de balans van jouw onderneming. Weet je de verhouding tussen eigen en vreemd vermogen? Dan weet je in hoeverre jouw bedrijf afhankelijk is van vreemd vermogen en of je aan financiële verplichtingen op de lange termijn kan voldoen.

Solvabiliteit berekenen

De solvabiliteit of solvabiliteitsratio berekenen is gemakkelijk. Op de balans zoek je de posten eigen vermogen en totaal vermogen (of totale activa). Je deelt het eigen vermogen door het totaal vermogen en vermenigvuldigt de uitkomst met 100%. Klaar!

Solvabiliteit formule: (eigen vermogen/totaal vermogen) * 100%.

Rekenvoorbeeld solvabiliteit

solvabiliteit berekening:

Eigen vermogen € 20.000,-
Totaal vermogen € 50.000,-
(€20.000,- / € 50.000,-) * 100% = 40%

In dit voorbeeld is van iedere euro in het bedrijf 40 cent eigen geld. De overige 60 procent is extern gefinancierd. Een solvabiliteitsratio tussen de 25 en 40 is over het algemeen goed. De norm verschilt echter per type onderneming. Ook kan een bank of investeerder nog een correctie op jouw cijfers toepassen waardoor het solvabiliteitsratio toch lager uitvalt.

Solvabiliteit is echter niet het enige waar een extern financier naar kijkt als je een lening aanvraagt. Ook de liquiditeit verbeteren is van belang: kun je op korte termijn aan financiële verplichtingen voldoen? En hoe rendabel is jouw bedrijf?

Waarom is solvabiliteit belangrijk?

Hoe groter de solvabiliteit van jouw bedrijf, des te positiever is jouw financiële positie. Je betaalt investeringen dan namelijk met eigen geld in plaats van met geleend geld. Dat maakt je ten eerste minder afhankelijk van anderen. En ten tweede is het voordeliger. Geld lenen kost geld. Dat weten we allemaal inmiddels. En stel dat je toch in financiële problemen komt, dan heb je met een goede solvabiliteitsratio genoeg bezittingen die je kunt verkopen om daarmee je schuldeisers te betalen.
Voor anderen is jouw solvabiliteit ook interessant. Bijvoorbeeld voor leveranciers en investeerders. Solvabiliteit zegt iets over de zekerheid dat jij ook op de langere termijn aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen en daarmee een betrouwbare partner bent. Je vormt een minder groot risico en als je toch extern geld nodig hebt, dan kan je dat gunstiger voorwaarden opleveren. Bijvoorbeeld een lagere rente of een hoger bedrag dat je kunt lenen.

Solvabiliteit verbeteren: 5 tips

De solvabiliteit bestaat uit twee componenten: eigen vermogen en vreemd vermogen. Verlaag het vreemd vermogen en verhoog het eigen vermogen. Of beter nog: doe allebei! Met deze tips verbeter jij jouw solvabiliteit:

  1. Behaal meer winst.
    Met een hogere winst vergroot je het eigen vermogen. Winst is het verschil tussen je kosten en opbrengsten. Kun je je opbrengsten verhogen? Bijvoorbeeld door met minder kosten meer om te zetten of hogere prijzen te rekenen? Of zijn er aan de uitgavenkant nog posten waarop je kunt besparen?
  2. Zorg ervoor dat jouw klanten sneller betalen. Dit regel je met een goed debiteurenbeheer. Of uitbesteding van jouw debiteurenbeheer. Hoe eerder jij geld op de bank hebt, hoe beter voor jouw eigen vermogen.
  3. Optimaliseer het werkkapitaal
    Liefst is jouw werkkapitaal niet te groot en niet te klein. Het is groot genoeg om aan je korte termijnverplichtingen te kunnen voldoen. Maar ook weer niet zo groot dat er veel geld in jouw bedrijf ‘vastzit’. Bijvoorbeeld in voorraden, materialen of openstaande facturen.
  4. Optimaliseer jouw voorraadbeheer

Voorraad is pas geld als je het verkocht hebt. Tot die tijd zit het vast in jouw bedrijf en maakt het deel uit van het totale vermogen. Als je dat verlaagt, verhoog je automatisch de solvabiliteit.

  1. Dit vinden wij zelf natuurlijk de beste tip! Wil je helemaal zeker zijn van snelle betaling? Denk dan aan factoring. Daarmee krijg je jouw facturen binnen een dag uitbetaald. Dat is enerzijds goed voor jouw financiële positie maar ook voor jou als ondernemer. Het werkt namelijk een stuk relaxter wanneer je zeker weet dat je niet op je geld hoeft te wachten. Daarnaast kijken wij ook niet naar jouw financiële cijfers wanneer je klant bij ons wilt worden, maar juist naar die van jouw klant of opdrachtgever.

Meer weten over factoring en de voordelen ervan? Wij leggen het je graag uit in een vrijblijvend persoonlijk gesprek. Neem vandaag nog contact op en sta er niet gek van te kijken als je binnen enkele dagen al klant bent!