The Blue Factor
Sluiten

Waarom is kredietwaardigheid belangrijk?

Ben jij op de hoogte van de kredietwaardigheid van je klanten of opdrachtgevers? Dan helpt je dat bij je debiteurenbeheer: alles wat je moet doen om ervoor te zorgen dat zij de facturen betalen die jij stuurt. Jij hebt zelf ook financiële verplichtingen: je vaste lasten thuis, werknemers die je moet betalen, je wilt investeren… De zekerheid dat jouw klanten betalen, maakt dat jij je minder zorgen hoeft te maken. Je kunt immers zelf ook aan jouw verplichtingen blijven voldoen, blijven groeien en misschien zelfs nog die welverdiende vakantie boeken.

Ook draagt kennis over de kredietwaardigheid bij aan een goede vertrouwensrelatie met degenen met wie jij zaken doet. Zeker bij langlopende contracten of opdrachten is dat fijn. Het is wel zo relaxed als jij aan de slag of door kunt gaan met je project omdat je weet dat het met de betaling van jouw facturen wel goed zit.

Wat maakt een bedrijf kredietwaardig?

Kredietwaardigheid van jouw debiteuren gaat niet alleen om geld. Natuurlijk moet een bedrijf financieel gezond zijn. Op het moment dat jij jouw factuur stuurt, moet jouw opdrachtgever voldoende geld op de bank hebben om binnen jouw betalingstermijn te betalen. Dat heet liquiditeit: op tijd aan financiële verplichtingen kunnen voldoen.

Ook de winst- en verliesrekening zegt al wat over de kredietwaardigheid. Opdrachtgevers die continu in de rode cijfers zitten, heb jij liever niet als klant.

Ook zekerheid op de lange termijn is van belang. Je wilt er ook op kunnen vertrouwen dat jouw klanten niet failliet gaan en jij vervolgens met onbetaalde facturen blijft zitten. Solvabiliteit gaat over financiële gezondheid op de lange termijn. Kan een bedrijf ook bij stoppen of faillissement nog de schulden die het dan heeft (terug)betalen? Hoe beter de verhouding tussen eigen en vreemd vermogen (zoals leningen), hoe groter de kans op continuïteit voor de toekomst.

Kredietwaardigheid heeft tot slot ook nog een menselijke kant. Is jouw klant betrouwbaar en geldt dat ook voor de mensen die er werken? Met eigenaren of managers die de ene bv na de andere laten klappen of bij duistere financiële zaakjes betrokken zijn wil jij natuurlijk niets te maken hebben. En een opdracht aannemen van iemand die bekendstaat als wanbetaler? Je bent wel wijzer!

Hoe check je zelf de kredietwaardigheid van klanten?

Helaas zegt een mooi kantoor, lekkere koffie en een goed gesprek met jouw contactpersoon nog niets over hoe snel jij je geld krijgt als je een factuur stuurt. Ga vooraf alvast op onderzoek uit zodat je weet hoe kredietwaardig jouw (nieuwe) klant is. Hoe pak je dat aan?

  • Check mensen uit je eigen netwerk. Kent iemand jouw klant of de mensen die er werken? En hoe zijn hun ervaringen met het bedrijf? Zo’n mening is niet objectief, maar geeft jou wel een idee met wie je zaken gaat doen.
  • Online is al veel informatie over kredietwaardigheid van bedrijven te vinden. Zoek je klant op en kijk wat je tegenkomt. Gebruik in je zoekacties ook woorden als faillissement, schuld, wanbetaler en dergelijke. Online reviews geven je al een beeld van hoe bedrijven met hun eigen klanten omgaan.
  • De Kamer van Koophandel is ook een goede informatiebron. Die geeft je tegen betaling handige financiële informatie over bedrijven. Bijvoorbeeld jaarrekeningen en bv-structuren.
  • Raadpleeg een kredietinformatiebureau. Zij hebben toegang tot alle gegevens die de kredietwaardigheid van een bedrijf bepalen. Je betaalt voor een rapport en vaak hangt de prijs af van hoeveel en hoe vaak je informatie opvraagt. (bijvoorbeeld Creditsafe of Graydon)
  • In het Centraal Insolventieregister vind je gratis gegevens over faillissementen, uitstel van betaling en schuldsaneringen. De rechtbanken in Nederland houden deze gegevens bij.

Is factoring voor jou een beter alternatief?

Heb je helemaal geen zin in gedoe en concentreer je je liever op je bedrijf dan op de vraag of jouw opdrachtgevers gaan betalen? Besteed dan je debiteurenbeheer uit aan The Blue Factor. Dan hoef je je namelijk helemaal niet af te vragen of je klanten kredietwaardig zijn. Wij checken dat voor je en als het antwoord ja is, betalen wij het volledige factuurbedrag binnen 24 uur aan jou uit.

Wij nemen het kredietrisico van je over en wachten tot jouw klant betaalt. Ook de betalingsherinneringen versturen wij voor je. En betaalt jouw klant niet? Dan is dat ons probleem, niet het jouwe.

Klinkt dit als iets dat bij jou als ondernemer past? Neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. We leggen je graag uit wat de voordelen van factoring of debiteurenfinanciering zijn. Oh ja, zit je nog helemaal niet te denken aan factoring, maar wil je wel graag de kredietwaardigheid van je opdrachtgever checken? Dan doen wij dit helemaal gratis voor je!

Factoring.

Ik ben een...

ZZP'ER

Meer weten

MKB'ER

Meer weten

Wat kost factoring?

Heb je interesse in factoring en ben je benieuwd naar de kosten? Maak gebruik van ons handige rekenvoorbeeld of vraag een persoonlijke Quick Scan aan.

klik hier

Factoring uitproberen?

Maak eens een vrijblijvende afspraak met The Blue Factor. Dan bekijken we samen wat factoring voor jou kan betekenen!

probeer nu