The Blue Factor
Sluiten

Geld lenen zonder bank, hoe doe je dat?

De bank is niet altijd meer de aangewezen plek waar je aanklopt voor financiering van jouw onderneming. Natuurlijk kun je nog steeds kiezen voor een rekening courant krediet of werkkapitaalfinanciering. Maar de banken stellen strenge eisen. Lenen lukt niet iedereen of is duur. Geld lenen zonder bank is dan een beter idee. Er zijn tegenwoordig allerlei manieren voor alternatieve financiering voor ondernemers. In dit artikel leggen we je uit hoe je zonder tussenkomst van de bank kunt starten of investeren.

Welke mogelijkheden heb je om geld te lenen zonder bank?

Geld lenen zonder bank is voor veel ondernemers een snellere, makkelijker manier om aan geld te komen. Daarom kiezen ze in veel gevallen voor een vorm van alternatieve financiering. Je hoeft dan niet altijd een waslijst aan (financiële) gegevens beschikbaar te stellen. En komt onder een BKR-registratie uit. Het hangt van jouw onderneming af waarvoor je kiest. Wat past het beste bij jou en welke vorm is het voordeligst? We geven je enkele mogelijkheden:

  • Lenen bij familie of vrienden. Afhankelijk van hoe vermogend jouw netwerk is, kan dit een goede oplossing zijn om geld te lenen zonder bank. Mits je de afspraken over rente en terugbetaling goed vastlegt en jullie beiden de afspraken nakomen.
  • Met crowdfunding leen je een bedrag van ‘the crowd’. Jouw financieringsaanvraag komt online te staan en wie jouw onderneming of project wil steunen, stort een bedrag. Voor degenen die meehelpen jouw lening te financieren, is het voordeel dat zij rente ontvangen. En na de looptijd krijgen ze ook hun inleg terug. Jij betaalt ook nog steeds rente en kosten aan de crowdfundingmaatschappij, maar kunt over het algemeen meer lenen dan bij de bank.
  • Leasen via een leasemaatschappij doe je wanneer je iets voor je onderneming nodig hebt maar geen geld hebt om de aanschaf in één keer te betalen. Of wanneer je je liquiditeit goed wilt houden door niet alles in één keer uit te geven. Je betaalt de leasemaatschappij namelijk in maandelijkse termijnen. Leasen is over het algemeen handig bij bijvoorbeeld auto’s, machines of apparatuur waarbij het niet van belang is dat hetgeen je leaset jouw eigendom wordt.
  • Een micro- of mkb-krediet via een speciale kredietverstrekker voor ondernemers. Makkelijker en sneller dan lenen via de bank maar een kredietverstrekker stelt wel eisen aan jouw kredietwaardigheid.
  • Een business angel: een investeerder die jou door middel van persoonlijke financiering helpt. Vaak een (ex)-ondernemer die kansen ziet om met zijn of haar geld jouw onderneming naar een hoger plan te tillen. Die persoon helpt je meestal niet alleen met geld maar ook met persoonlijk advies.

Met factoring groei je met jouw eigen geld

Verwachtte je factoring ook in bovenstaand rijtje? Natuurlijk is factoring ook een alternatieve financieringsvorm. Maar – en dat is het mooie – het is geen lening. Bij factoring verkoop je jouw facturen namelijk aan de factoringmaatschappij. Je hoeft niets terug te betalen want het is geld dat jij zelf verdiende. Je krijgt het alleen veel eerder, binnen 24 uur in plaats van binnen 30, 60 of 90 dagen. En bij factoring staat niet jouw kredietwaardigheid maar die van jouw klant centraal. Daarmee is het ook een prima optie voor startende ondernemers. Ben je eenmaal klant bij de factoringmaatschappij, dan kun je direct beginnen met factoren. Uiteraard betaal je voor factoring, maar minder dan voor een lening.

Wanneer kiezen voor factoring?

Als je wilt dat de cashflow van jouw bedrijf optimaal is en je niet wilt wachten tot jouw klant of opdrachtgever betaalt, is factoring de oplossing. Met factoring oftewel debiteurenfinanciering ben je niet afhankelijk van een externe geldschieter want je ontvangt geld dat je zelf al verdiend hebt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor factoring van een groot project dat je in delen factureert. Voor een grote klus schaf je materialen aan en maak je personeelskosten. Dan wil je niet afhankelijk zijn van jouw klant die pas op het eind van de betalingstermijn betaalt. Daarmee loop je het risico dat jij in financiële moeilijkheden komt. En dat is nou juist niet de bedoeling als je een groot project binnenhaalt. Weet je uit ervaring dat bepaalde klanten het niet zo nauw nemen met jouw betalingstermijnen? Kies er dan voor om alleen de facturen van die klanten te verkopen. Met factoring ben je gewoon ontzettend flexibel. Wat wel van belang is: factoring kan alleen voor facturen die je naar andere bedrijven stuurt, niet naar particulieren.

Zorgeloos debiteurenbeheer met factoring

Is debiteurenbeheer niet jouw sterkste kant? Of houd je je liever bezig met andere aspecten van het ondernemerschap? Bijkomend voordeel van factoring is dat jij je niet meer bezig hoeft te houden met klanten die te laat of niet betalen. Met je factuur verkoop je namelijk ook het debiteurenrisico. Bij te late of wanbetaling gaat de factoringmaatschappij achter het geld aan. Ook de kredietwaardigheidscheck vooraf regelen wij voor je. Facturen maken en versturen, dat moet je dan nog wel zelf doen.

Onderneem ook relaxter met factoring

Ben je benieuwd of factoring iets voor jouw onderneming is? Wij leggen je graag in een persoonlijk en vrijblijvend gesprek uit wat de mogelijkheden voor jou zijn en wat jouw investering is. Afhankelijk van jouw betaaltermijn, je jaaromzet en de kredietwaardigheid van jouw klant betaal je een percentage over het factuurbedrag. Daarvoor heb je de zekerheid dat wij jouw facturen binnen 24 uur uitbetalen én het debiteurenbeheer van je overnemen. Ook zorgelozer ondernemen? Neem contact met ons op!