The Blue Factor
Sluiten

Alternatieve financiering voor het mkb

De financiële crisis zorgde ervoor dat banken steeds hogere eisen stellen aan bedrijven, onder meer op het gebied van kredietwaardigheid. Daarnaast is een banklening aanvragen ook gewoon een lastige, dure en arbeidsintensieve klus waar je als ondernemer helemaal niet op zit te wachten. Zeker niet als je achteraf die lening niet krijgt en alle moeite voor niets was.

Veel mkb-ondernemers kiezen daarom voor een vorm van alternatief zakelijk krediet als ze willen starten of groeien. Dat is tegenwoordig een stuk interessanter. Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden in alternatieve financiering, zodat je ook zonder tussenkomst van de bank kunt starten of investeren.

Welke vormen van alternatieve financiering zijn er?

Als jij op een andere manier dan via de bank wilt zorgen voor voldoende liquiditeit binnen jouw bedrijf dan kies je bijvoorbeeld voor een van onderstaande alternatieve manieren van investeren. Of een combinatie daarvan:

  • Ben je starter en heb je een beperkt startkapitaal nodig? Check eens of jouw familie of vrienden je met het benodigde bedrag kunnen helpen. Leg de afspraken die jullie maken over bijvoorbeeld terugbetaling wel goed vast en kom ze na. Niets is zo vervelend als een ruzie om geld met mensen om wie je geeft.
  • Bij crowdfunding zet je jouw kredietaanvraag uit via een online platform waarop investeerders inschrijven voor een bedrag dat ze zelf kiezen. Jouw lening wordt daarmee door een aantal mensen gefinancierd. Dat kunnen bekenden van je zijn, maar ook onbekenden. Je betaalt meer rente dan voor een onderhandse lening, maar kunt ook meer lenen.
  • Heb je geen geld om een grote investering in één keer te betalen of houd je liever wat kapitaal in je bedrijf? De leasemaatschappij financiert datgene wat jij nodig hebt, bijvoorbeeld een auto, machine of apparaat en jij betaalt in maandelijkse termijnen. Je bent dan niet altijd direct eigenaar, maar wel gebruiker. Omdat je je investering gespreid betaalt, is dat positief voor je liquiditeit. Bij speciale kredietverstrekkers voor ondernemers sluit je een microkrediet (tot € 50.000,-) of mkb-krediet (tot € 250.000,-) af. Een mkb- of microkrediet is makkelijker te regelen dan een bancaire lening. Uiteraard moet je voor deze vorm van financiering je financiële zaakjes ook wel op orde hebben.
  • Een business angel is een (ex-)ondernemer die vooral interesse heeft in innovatieve, snelgroeiende bedrijven waar hij rendement uit kan halen. Soms investeren ook meerdere business angels in één bedrijf. Geld lenen via een business angel is een persoonlijke vorm van financiering waarbij de investeerder jou helpt om te groeien. Jullie halen hier beiden voordeel uit, maar een goede klik en afspraken vastleggen is belangrijk. Jij wilt tenslotte zelf de koers blijven bepalen.
  • Factoring of debiteurenfinanciering. Dit is een vorm van financiering op basis van openstaande facturen. Je gaat geen lening aan, maar het is geld waarvoor je zelf hebt gewerkt. Dat krijg je alleen eerder, want je hoeft niet te wachten tot jouw klant betaalt. Je betaalt de factoringmaatschappij een vergoeding.

Wat zijn de voordelen van Factoring?

Oké, je financiert dus met je eigen geld en bent niet afhankelijk van een kredietverstrekker. Maar wat zijn de andere voordelen van optimalisering van je liquiditeit door factoring?

  • Binnen 24 uur staat het factuurbedrag op jouw rekening.
    Met factoring heb je snel geld beschikbaar. Jij verstuurt je factuur en binnen 24 uur betalen wij jou. Ongeacht de betalingstermijn die op jouw factuur staat.
  • Bespaar tijd, wij nemen het debiteurenbeheer van je over.
    Nabellen, een herinnering sturen, laatste aanmaning, loze beloftes, wel of niet een deurwaarder inschakelen? Liever steek je je kostbare tijd in andere dingen. Dat kan, want wij regelen jouw debiteurenbeheer. Uiteraard wel in overleg met jou omdat wij ook willen dat de relatie met jouw klanten goed blijft.
  • Wanbetaling of faillissement? Dat is verzekerd.
    Niets zo frustrerend als een klant die niet betaalt. Je kunt fluiten naar je zuurverdiende centen als je klant niet kan of wil betalen. Met factoring is dit ons probleem in plaats van het jouwe. Wij nemen het risico van niet-betalen of een failliete debiteur van je over.

Samengevat: met factoring kun jij als mkb’er een stuk zorgelozer ondernemen. Ben je benieuwd of factoring ook iets is voor jouw bedrijf? En wil je weten wat jouw investering voor factoring is? Vraag een quickscan aan of neem contact op voor een vrijblijvend gesprek. Voor meer informatie kan je ook kijken op onze pagina: factoring voor zzp of factoring voor mkb.