The Blue Factor
Sluiten

Werkkapitaalfinanciering: waarom en wanneer maak je hier als ondernemer gebruik van?

In dit artikel delen wij alle ins en outs over werkkapitaalfinanciering. Wat is het, hoe bereken je het en wat kun je doen als ondernemer als je geen werkkapitaal voorhanden hebt?

Heb je toch liever een consultant aan de lijn, als het gaat om werkkapitaalfinanciering? Neem dan contact op met The Blue Factor.

Wat is werkkapitaal?

Wat werkkapitaal is, dat zegt de naam eigenlijk al. Het is kapitaal in een onderneming om mee te werken. Een bedrijf heeft liquiditeit nodig om de dagelijkse bedrijfsvoering draaiende te houden. De liquide middelen zijn namelijk bestemd voor belangrijke zaken als voorraden, salarissen en de huur van een pand.

Dus wat houdt werkkapitaal nu precies in? Het zijn de liquide middelen en vlottende activa van een bedrijf bij elkaar opgeteld. De vlottende activa vallen ook onder werkkapitaal, omdat deze goederen makkelijk om te zetten zijn in cash.

Waarom is voldoende werkkapitaal belangrijk?

Hier kunnen we kort en duidelijk over zijn: elke onderneming heeft werkkapitaal nodig. Als dit er niet is, kunnen belangrijke kostenposten niet worden voldaan. Je kan als bedrijf de vaste lasten niet betalen, de werknemers krijgen geen salaris en je leveranciers moeten lang op hun geld wachten.

Als er geen werkkapitaal is, heeft dat negatieve gevolgen. De cijfers in de boeken zien er dan misschien goed uit. Als bepaalde uitgaven niet op de korte termijn worden gedaan, leidt dit mogelijk tot een faillissement. Werkkapitaal is dus belangrijk om een bedrijf draaiende te houden.

Het verschil tussen bruto en netto werkkapitaal

Het bruto werkkapitaal zijn alle liquide middelen die een bedrijf snel kan omzetten in cash. Dit zijn voorraden, uitstaande facturen en geld op de bankrekening. Als je het netto werkkapitaal wil berekenen, trek dan de te betalen rekeningen af van het bruto werkkapitaal.

Hoe bereken je netto werkkapitaal?

Kevin is eigenaar van een marketingbureau. Op dit moment denkt hij aan werkkapitaalfinanciering, maar eerst maakt hij liever voor zichzelf de balans op. Hoe rekent hij het bedrag uit dat hij veilig kan uitgeven?

 • Op de spaarrekening van het marketingbureau staat nu € 3.000.
 • Kevin wacht nog op een betaling van een klant die een campagne hebben gekocht van € 4.000.
 • Er staat nog een betaling open van € 2.000 aan een leverancier van kantoorbenodigdheden.
 • Hij heeft iemand nodig voor de administratie voor een aantal uren per week. Kevin betaalt de dame € 1.000 per maand en hij moet binnen een paar dagen haar salaris betalen.

Het netto werkkapitaal van Kevin’s marketingbureau is dan € 7.000 (€ 3.000 + € 4.000) – € 3.000 (€ 2.000 + € 1.000) = € 4.000

Wanneer heb je als ondernemer werkkapitaalfinanciering nodig?

Als je als bedrijf langere betaaltermijnen hanteert van bijvoorbeeld 30 – 60 werkdagen, dan is werkkapitaalfinanciering in sommige gevallen een handige tussentijdse oplossing. Het is een korte lening waarmee je investeringen kan doen, als je op dat moment even niks in kas hebt.

In het geval van Kevin kun je denken aan een camera om mooie video’s te schieten, ten behoeve van een marketingcampagne voor een nieuwe klant. Hij hoeft niet te wachten op de betaling van een andere klant en kan daardoor gelijk stappen zetten.

Werkkapitaalfinanciering? Maak eerst de balans op

Voordat je overgaat tot werkkapitaalfinanciering, is het belangrijk om eerst de financiële balans op te maken. Zorg voor een goed overzicht in de cashflow van je onderneming. Dit doe je door de maandelijkse inkomsten en uitgaven in kaart te brengen. Neem daar alvast de contracten in mee die je onlangs afsloot en de klanten die je bent verloren. Wil je echt een duidelijk overzicht? Laat dan je accountant de boeken controleren. Misschien komt hij of zij nog zaken tegen waar je zelf niet aan dacht.

Werkkapitaalfinanciering voor jouw onderneming

Werkkapitaal financieren kan in verschillende vormen. Bepaalde financieringsvormen zijn speciaal ontworpen om het werkkapitaal gelijk te verruimen. Andere vormen spelen in op bepaalde behoeften. Denk hierbij aan debiteuren-, voorraadfinanciering of overbruggingskrediet. Uiteraard zijn er nog andere alternatieven.

Factoring als werkkapitaalfinanciering

Eén van die andere opties voor het financieren van werkkapitaal is factoring. Een factoringmaatschappij koopt zogezegd de facturen van je over. Zij betalen het bedrag volledig of gedeeltelijk uit aan jou. Zo kun je één of meerdere facturen bij een factoringmaatschappij onderbrengen. Het is zelfs mogelijk om je gehele debiteurenbestand over te dragen.

Factoring is dus een goede manier om werkkapitaal beschikbaar te stellen voor de korte termijn. Hiervoor kun je terecht bij The Blue Factor. Je komt bij ons in aanmerking voor het overdragen van facturen als je:

 • enkel B2B-facturen uitschrijft;
 • diensten levert met een afgeronde prestatie;
 • met de klanten afspreekt dat betaling achteraf volgt.

Ook als je een klein bedrijf of eenmanszaak bent, kom je in aanmerking voor factoring. Steeds meer factoringmaatschappijen richten zich op zowel mkb’ers als zzp’ers. Kijk voor meer informatie eens op onze pagina’s ‘factoring voor MKB‘ of ‘factoring voor ZZP‘.

Voordelen van factoring als werkkapitaalfinanciering

Factoring is dus een ideale tussentijdse oplossing om snel de openstaande bedragen van debiteuren te ontvangen. Dit zijn de andere voordelen van factoring als werkkapitaalfinanciering:

 • Automatisch verzekerd: naast dat wij je factuur gelijk betalen, ben je via The Blue Factor verzekerd tegen faillissement en wanbetaling van je opdrachtgever. Omdat wij een kredietcheck uitvoeren op je debiteuren, weten wij zeker dat ze de openstaande factuur kunnen betalen;
 • Debiteurenbeheer: het kost jou als ondernemer veel tijd om debiteuren te bellen die hun facturen nog niet hebben betaald. The Blue Factor neemt dit werk ook voor jou uit handen door middel van debiteurenbeheer. Zo kun jij je meer bezig houden met je core business;
 • Directe betaling: stuur de factuur naar de opdrachtgever en voeg The Blue Factor toe in de cc. Wij storten het geld direct op je zakelijke rekening. Zo heb je nooit openstaande facturen en een optimaal niveau van je werkkapitaal;
 • Flexibiliteit: bij The Blue Factor betaal je geen abonnements- of kredietkosten, maar alleen per factuur. Je kan slechts één of meerdere facturen uitbesteden en verder zit je nergens aan vast.

Wil je zeker weten of factoring werkt voor jouw bedrijf? Het is zeker mogelijk om het eerst per klant of factuur aan te kijken. Ben jij verder benieuwd naar wat The Blue Factor voor jou kan betekenen? Vraag dan vrijblijvend een gesprek aan via info@thebluefactor.nl of bel ons op 010-2355108.