The Blue Factor
Sluiten

Rekening courant krediet: wat is het?

In simpele woorden is een rekening courant eigenlijk gewoon een betaalrekening bij een bank waarop je rood kunt staan. De bank bepaalt een kredietlimiet voor jouw rekening courant: dat is de limiet tot welk bedrag je rood mag staan. Daarnaast bepaalt de bank hoeveel rente je betaalt over het opgelopen krediet.

Een rekening courant is ideaal voor ondernemingen die te maken krijgen met grote schommelingen in de cashflow. Bijvoorbeeld bij seizoensgebonden werk: aan het begin van het seizoen heb je nog geen inkomsten, maar maak je wel kosten. Terwijl je aan het eind van het seizoen vaak een overschot aan inkomsten binnenkrijgt, terwijl je bijna geen kosten meer maakt. Denk hierbij aan agrarische bedrijven of reisbureaus.

Maar een rekening courant is ook geschikt voor ondernemers die meer financiële ademruimte nodig hebben, bijvoorbeeld om te kunnen investeren in het bedrijf en zo te groeien. Sommige projecten moeten voorgefinancierd worden, maar de betaling komt natuurlijk pas nádat de factuur is verzonden. Ook dan biedt een rekening courant krediet uitkomst.

Hoe werkt rekening courant krediet?

Met de bank kom je een kredietlimiet overeen. Dat kunnen bedragen zijn van een paar duizend tot een paar miljoen: net wat jij als ondernemer nodig hebt om je cashflow gezond te houden. Dat geld houdt de bank vervolgens als het ware voor jou gereserveerd. Jij kan op elk gewenst moment een deel van het krediet opnemen van de rekening courant. Met de bank spreek je af hoe je ervoor zorgt dat je het krediet weer aanvult.

De bank houdt wel een slag om de arm: je moet zekerheden geven. Als je niet meer aan je betalingsverplichting kan voldoen, kan de bank bijvoorbeeld beslagleggen op het vermogen van je bedrijf of jouw privévermogen. Een BKR-check is daarom doorgaans ook onderdeel van een aanvraag voor rekening courant krediet.

Als je roodstaat tot €17.500, hoeft er geen rente te worden berekend. Maar als je op enig moment in een kalenderjaar méér in de min stond, moet je over het hele bedrag een zakelijke rente betalen. De bank bepaalt hoeveel rente je moet betalen. Die wordt op jouw specifieke situatie gebaseerd. Als je bedrijf financieel gezond is, betaal je weinig rente. Maar als je in zwaar weer verkeert, kan je rente omhoog gaan.

De voordelen en nadelen van rekening courant krediet

Rekening courant krediet wordt niet voor niets door een aanzienlijk aantal ondernemers gebruikt. Er zitten genoeg voordelen aan:

  • Flexibele financiering, want je neemt geld op wanneer jij dat nodig hebt;
  • Relatief aantrekkelijke tarieven;
  • Altijd snel geld tot je beschikking;
  • Boetevrij aflossen.

Maar rekening courant krediet is niet alles. Er kleven ook nadelen aan:

  • Je maakt altijd kosten, ook als je niet in de min staat, omdat het krediet voor jou ‘gereserveerd’ is;
  • De rente is variabel en kan behoorlijk oplopen;
  • Je gaat een schuld aan, waardoor je (waarschijnlijk) geregistreerd wordt bij het BKR;
  • Je moet zekerheden opgeven;
  • De bank mag het rekening courant krediet op elk moment stopzetten (maar jij mag dat ook);
  • Banken stellen strenge eisen aan het openen van een rekening courant, waardoor starters er vaak niet voor in aanmerking komen.

De nadelen van rekening courant krediet zijn niet mals. Maar als je niet aan dit type krediet wil beginnen, hoe zorg je dan voor financiële ruimte voor je onderneming?

The Blue Factor heeft daar het antwoord op: factoring.

Factoring: hét alternatief voor rekening courant krediet

Wat is factoring? Dit is een vorm van flexibele financiering, net als rekening courant krediet, en wordt ook wel debiteurenfinanciering genoemd. Maar het grote verschil tussen factoring en rekening courant krediet, is dat je geen schulden aangaat.

Bij factoring gaat het namelijk zo: je verkoopt je facturen aan een factoringmaatschappij, die het factuurbedrag direct uitbetaalt en vervolgens zelf wacht op uitbetaling door jouw klant. Je leent dus geen geld van de factoringmaatschappij: je krijgt het geld dat jouw klanten je moeten betalen – oftewel: dat jij zelf eerlijk hebt verdiend – gewoon wat eerder dan je gewend bent.

Omdat je geen lening afsluit en geen schuld opbouwt, kijken wij als factoringmaatschappij niet per se naar jouw financiële gezondheid. We leggen in plaats daarvan de kredietwaardigheid van je (potentiële) opdrachtgevers onder de loep.

Bovendien: als je geen gebruik maakt van de factoringdiensten van The Blue Factor, betaal je ook geen kosten. Geen factuur verstuurd? Geen kosten voor je financiering.

Hoe werkt factoring?

Factoring bij The Blue Factor werkt heel eenvoudig. Je kunt binnen 24 uur al klant zijn bij ons!

Je maakt kennis met ons in een persoonlijk gesprek met een van onze adviseurs. Dan kijken wij of we iets voor jou kunnen betekenen. Is dat een ja? Dan kunnen we aan de slag!

Jij houdt de facturatie gewoon zelf in de hand. Je stuurt de facturen zoals je gewend bent naar je klanten, maar je vermeldt ons rekeningnummer op de factuur en benoemt dat je met ons samenwerkt.

Vervolgens betalen wij binnen 24 uur 100% van het factuurbedrag uit. Factureer je voor 11:00 uur? Dan staat het bedrag zelfs dezelfde dag nog bij jou op de rekening. Ideaal als je door wilt pakken met investeren, groeien en ondernemen.

Je hoeft je na het versturen van die factuur nergens meer zorgen over te maken. Wij nemen namelijk niet alleen het debiteurenbeheer, maar ook het debiteurenrisico over. Dat betekent dat wij je klant nabellen en herinneringen versturen als de betaling uitblijft. Natuurlijk waar nodig in overleg met jou, zodat jouw klantrelatie niet verslechtert. En blijft betaling helemaal uit? Dan hoef jij het reeds ontvangen factuurbedrag niet terug te betalen aan ons. Wij dragen dat risico. Flexibele financiering in topvorm, vinden wij.

Welkom bij the blue factor

Wij zijn The Blue Factor en we hebben al jarenlange ervaring opgedaan in de wereld van factoring en debiteurenbeheer. Als je met ons in zee gaat, kun je altijd zeker zijn van een optimale cashflow en voldoende liquide middelen. Zónder dat je schulden hoeft aan te gaan. En als je geen gebruik maakt van onze dienst, betaal je er ook niet voor.

Wil je meer weten over wat The Blue Factor voor jou als ondernemer kan betekenen en welke voordelen factoring precies heeft voor jouw onderneming ten opzichte van rekening courant krediet? Kijk dan op onze pagina’s Factoring voor ZZP of Factoring voor MKB of neem dan eens vrijblijvend contact met ons op, want we vertellen je graag alles over factoring! Spreken we je snel?