Zo kan je jouw liquiditeit verbeteren
Als ondernemer is het handig wanneer je genoeg geld op de bank hebt om aan jouw kortlopende financiële verplichtingen te voldoen. Is jouw banksaldo daarvoor hoog genoeg, dan is jouw bedrijf liquide. Liquiditeit verbeteren is dus altijd een goed idee, want dat betekent dat je minder snel in de financiële problemen komt. Een goede liquiditeit betekent zorgelozer ondernemen. Dat heb je deels zelf in de hand, maar je bent ook afhankelijk van jouw debiteuren. Als zij jouw facturen niet op tijd betalen, heeft dat een negatieve invloed op de liquiditeit van jouw onderneming. In dit artikel leggen we je uit hoe je jouw liquiditeit kunt verbeteren en waarom dat zo belangrijk is.
Liquiditeit verbeteren: 7 tips
- De eerste stap naar een positief banksaldo: geld opzijzetten. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een aparte rekening. Of open een bankrekening waarbij je verschillende potjes kunt maken. Ondanks dat je heel weinig of geen rente krijgt, heb je als je elke maand een vast bedrag ‘spaart’ toch een financiële buffer.
- Efficiënt debiteurenbeheer is belangrijk. Hanteer korte betalingstermijnen voor jouw debiteuren. Houd daarnaast openstaande facturen goed in de gaten en stuur als de betalingstermijn vervallen is direct een betalingsherinnering. Zo laat je zien dat je serieus met je financiën bezig bent en geef je jouw klanten het gevoel dat ze beter maar op tijd betalen.
- Check potentiële klanten vooraf op kredietwaardigheid. Laat die te wensen over? Bedenk dan of je die klant wel wilt.
- Heb je klanten die structureel te laat of niet betalen oftewel wanbetalers? De tijd, geld en energie die zij je kosten, kun je beter op een andere manier besteden. Stoppen met deze klanten dus.
- Wil je investeren? Doe dat alleen als je banksaldo het toestaat. Werk je online en is je computer kapot, dan moet je die natuurlijk vervangen. Maar dure aankopen die niet direct nodig zijn of jou groot voordeel opleveren, stel je beter even uit als je krap bij kas zit.
- Zijn jouw verkoopprijzen of uurtarieven nog rendabel? Zo niet, verhoog ze dan.
- Kies voor huur of lease in plaats van zelf kopen. Een grote aanschaf die je in één keer moet betalen is een aanslag op je liquiditeit. Met huren of leasen spreid je de uitgave over verschillende termijnen en houd je maandelijks meer over.
Liquiditeit verbeteren door factoring
Het zal geen verrassing zijn dat ook factoring jouw liquiditeit een enorme boost kan geven. Zit je financieel even lastig en heb je snel geld nodig, dan kies je voor factoring. Als startende ondernemer je liquiditeit verbeteren of ruimte creëren voor nieuwe investeringen? Factoring! Neem je extra werk of mensen aan? Met factoring heb je de zekerheid dat je niet in de rode cijfers komt. Factoring of debiteurenfinanciering is slim ondernemen met je eigen geld. Je verkoopt jouw facturen aan de factoringmaatschappij en krijgt binnen 24 uur uitbetaald. Je bent daarmee niet afhankelijk van een lening die je aangaat en terug moet betalen, maar ontvangt het factuurbedrag gewoon veel sneller dan wanneer jouw klant betaalt.
Factoring: optimale liquiditeit
Naast liquiditeit verbeteren heeft factoring nog meer voordelen. Je hebt het geld supersnel op je rekening, waardoor je niet meer afhankelijk bent van het betalingsgedrag van jouw klanten. Dat scheelt stress en slapeloze nachten. Omdat de factoringmaatschappij vooraf de kredietwaardigheid van jouw debiteuren checkt, weet je of je met betrouwbare bedrijven zaken doet. Je hoeft niet meer bang te zijn voor wanbetalers want de factoringmaatschappij neemt het debiteurenrisico over. Tot slot ben je als ondernemer natuurlijk het liefste met ondernemen bezig en niet met je administratie en openstaande facturen. Dat komt goed uit, want met factoring besteed je ook het debiteurenbeheer uit. De factoringmaatschappij regelt dit voor de facturen die jij factort.
Waarom niet liquiditeit verbeteren met meer omzet?
Meer omzet kan je liquiditeit verbeteren, maar dat hoeft niet. Soms moet je voor meer omzet extra kosten maken. Voorraad inkopen, bedrijfsmiddelen aanschaffen of extra personeel inhuren. Het is daarmee niet altijd gezegd dat je deze extra investeringen ook terugverdient. Vallen de verkopen vervolgens tegen, dan loop je zelfs de kans dat jouw liquiditeit erop achteruit gaat. Een hogere omzet betekent daarom niet altijd een verbeterde liquiditeit. Kies je voor factoring, dan kies je zelfs bij gelijkblijvende omzet voor liquiditeitsverbetering.
Wil je meer weten over dé manier om jouw liquiditeit te verbeteren? Neem dan snel contact met ons op. We leggen je graag uit wat de mogelijkheden van factoring voor jouw onderneming zijn. Bel ons op 010 – 23 55 108 of mail naar info@thebluefactor.nl