The Blue Factor
Sluiten

Wat zijn liquiditeitsproblemen en hoe los je ze op?

Wat zijn liquiditeitsproblemen?

Heb je als ondernemer een liquiditeitsprobleem, dan betekent dat dat je niet genoeg geld op de bank heb om aan je kortlopende financiële verplichtingen te voldoen. Met andere woorden: je hebt moeite om je rekeningen te betalen. Als dit een keertje gebeurt, hoeft dat niet zo erg te zijn. Misschien kun je met een van je crediteuren een regeling treffen dat je iets later betaalt. Maar heb je vaker geld tekort, dan kan je daardoor serieus in de problemen komen. In het ergste geval ga je failliet. Maar wees eerlijk, niemand wil wakker liggen van een lege bankrekening en aanmaningen die zich opstapelen. Daarom leggen we je graag uit hoe jij liquiditeitsproblemen kunt voorkomen en geven we je tips voor een optimale liquiditeit.

Wat is liquiditeit en waarom is het zo belangrijk?

Een bedrijf dat liquide is, kan op korte termijn aan alle financiële verplichtingen voldoen. Je verstuurt als ondernemer niet alleen facturen voor goederen of diensten die je levert, maar je moet ook facturen betalen. Bijvoorbeeld aan je leveranciers. Daarnaast wil ook de Belastingdienst geld van je zien en heb je allerlei andere uitgaven. Misschien heb je personeel in dienst, de huur of hypotheek moet betaald worden evenals de elektriciteitsrekening. Al die dingen zijn essentieel voor je bedrijf, dus je kunt je geen liquiditeitsproblemen veroorloven. Een goede liquiditeit betekent allereerst zorgelozer ondernemen. Daarnaast heb je geld nodig als je wilt groeien en het is handig als je dat zelf op de bank hebt staan. Dan hoef je niet te lenen van een externe partij als een bank of kredietverstrekker. Is dat toch nodig? Dan checkt zo’n instelling jouw kredietwaardigheid. Ook een nieuwe leverancier kan dat doen voordat hij met jou in zee gaat. Jouw liquiditeit is dan een van de belangrijkste dingen waar men op let.

Inzicht in je financiële situatie met een liquiditeitsplanning

Met een liquiditeitsplanning weet je hoe je er financieel voorstaat en of je ruimte hebt voor extra uitgaven. Zorg ervoor dat je in beeld hebt wanneer je bepaalde vaste uitgaven moet doen. De huur of hypotheek, internet, elektriciteit, de telefoonrekening: maandelijks. Personeel: iedere maand of zelfs wekelijks betalen. De btw: ieder kwartaal. Van sommige uitgaven weet je vooraf hoe hoog ze zijn. Andere zijn variabel of kunnen hoger worden door het jaar heen. Neem je bijvoorbeeld een groot project aan en moet je extra mensen inhuren, dan moet je daar wel op voorbereid zijn. Als ondernemer loop je ook risico’s. Zorg ervoor dat je die kunt opvangen, bijvoorbeeld met een financiële buffer. Stel dat je een belangrijke klant verliest of dicht moet vanwege een lockdown, dan is het fijn dat je wat geld achter de hand hebt. Zo voorkom je dat je zelf al snel in de rode cijfers belandt.

zo voorkom je liquiditeitsproblemen

Natuurlijk kun je ernaar streven dat je jouw omzet vergroot. Meer omzet betekent tenslotte meer geld op de bank. Maar voor meer omzet is het soms ook nodig dat je extra kosten maakt. Extra personeel inhuren of extra materialen inkopen. Met meer omzet ben je er ondanks de extra inspanning nog niet zeker van dat het je ook meer oplevert. Met deze tips voorkom je in elk geval wél liquiditeitsproblemen:

  • Zorg voor spaargeld op de bank. Zet ondanks dat je weinig tot geen rente krijgt toch een bedrag opzij op een aparte rekening. Er zijn ook bankrekeningen waarbij je verschillende potjes kunt maken.
  • Betaal binnenkomende facturen op de uiterste vervaldatum – maar wel op tijd!
  • Werk met korte betalingstermijnen naar jouw eigen debiteuren, houd je openstaande facturen scherp in de gaten en stuur snel betalingsherinneringen. Dat heet efficiënt debiteurenbeheer. Neem ook afscheid van slecht- of niet-betalende klanten. Ze kosten je veel energie en leveren niets op.
  • Efficiënt voorraadbeheer. Je voorraad moet op maat zijn. Groot genoeg om te verkopen maar niet zo groot dat er te veel geld in ‘vastzit’.
  • Zijn jouw potentiële klanten of opdrachtgevers kredietwaardig? Controleer dit vooraf. Is de kredietwaardigheid een probleem? Overweeg dan of het wel slim is om met dat bedrijf zaken te gaan doen.
  • Stel investeringen die niet direct nodig zijn uit tot een moment dat jouw financiële positie bepaalde uitgaven toelaat.
  • Stel een verhoging van je prijs of uurtarief in.
  • Sommige bedrijfsmiddelen kun je huren of leasen. Dan hoef je niet een groot bedrag in een keer te betalen maar spreid je je uitgaven.
  • Factoring: je verkoopt jouw facturen aan een factoringmaatschappij. Die betaalt direct aan jou. Je hoeft niet meer te wachten op betaling door jouw debiteur.

Optimale liquiditeit met factoring

Met factoring of debiteurenfinanciering zorg je ervoor dat je het geld van jouw openstaande debiteurenfacturen razendsnel op je bankrekening hebt. Dat is één voordeel. Maar de factoringmaatschappij regelt ook jouw debiteurenbeheer en neemt het debiteurenrisico van jou over. Daarnaast checken ze ook de kredietwaardigheid van jouw klanten. Tot slot heb jij als ondernemer geen stress meer over het feit of een debiteur wel op tijd betaalt. Dat onderneemt een stuk zorgelozer!

Wanneer kies je voor factoring

  • Natuurlijk kun je factoring inzetten wanneer je merkt dat je al een liquiditeitsprobleem hebt. Je hebt snel geld nodig omdat jij anders niet aan bepaalde verplichtingen kunt voldoen. Een factoringmaatschappij kijkt gelukkig niet net als een bank naar jouw liquiditeit maar wel naar die van jouw klanten.
  • Je bent startend ondernemer en kunt met elk bedrag dat je binnenkrijgt jouw onderneming verder opbouwen en sneller laten groeien.
  • Je hebt veel personeel in dienst, bijvoorbeeld in de uitzend- of detacheringssector. Personeel te laat of niet betalen is geen optie. Je kunt niet gaan zitten wachten tot jouw klanten hun projectfactuur betalen. Dat is vragen om liquiditeitsproblemen.
  • Je neemt een groot project aan dat meerdere maanden loopt. Jij moet wel extra materialen aanschaffen en mensen inhuren die je maandelijks salaris betaalt. Dan wil je er zeker van zijn dat jouw opdrachtgever iedere deelfactuur snel betaalt want anders kom je in de problemen. Met factoring heb je het geld binnen 24 uur op je bankrekening.
  • Je hebt er een nieuwe grote klant bij waarvoor je veel werk mag doen. Maar hoe weet je zeker dat die klant genoeg geld heeft om jou te betalen en ook nog eens op tijd of snel betaalt? Wanneer je gebruikmaakt van factoring weet je zeker dat je jouw facturen supersnel betaald krijgt. De factoringmaatschappij draagt het risico dat de klant te laat of niet betaalt. Na verloop van tijd kun je er in onderling overleg alsnog voor kiezen dat je de facturen rechtstreeks naar je klant gaat sturen.
  • Je wilt niet afhankelijk zijn van een lening die je terug moet betalen en waarvoor je rente betaalt aan een externe partij. Je wilt onafhankelijk zijn van anderen die bepalen of zij wel of niet in jouw bedrijf willen investeren. Jij investeert met je eigen geld en dat is ook nog eens voordeliger dan een externe financiering.

Factoring bij the blue factor

The Blue Factor is er voor ondernemers die:

  • geen omkijken meer willen hebben naar openstaande facturen;
  • op zoek zijn naar optimale liquiditeit met eigen middelen en
  • willen doen waar ze goed in zijn: ondernemen.

Benieuwd of factoring iets voor jou is? Bel ons, stuur ons een e-mail of neem contact met ons op. Je kunt bij ons al binnen 24 uur klant zijn.