The Blue Factor
Sluiten

Hoe ziet een incassotraject eruit?

Ondanks verschillende vriendelijke betalingsherinneringen, telefoontjes en een laatste aanmaning lukt het je niet. Je wacht al weken op betaling van jouw factuur maar jouw klant of opdrachtgever betaalt niet. Balen! Je hebt er al veel tijd en energie in gestoken en voelt je inmiddels behoorlijk moedeloos. De enige mogelijkheid die je nu nog hebt om je geld te krijgen, is een incassotraject via een incassobureau of deurwaarder. Hoe werkt zo’n incassotraject en hoe pak je het op de juiste manier aan?

Fase 1 van het incassotraject: het pre-incassotraject

Voordat je een incassotraject start, is er natuurlijk al heel wat gebeurd. In de periode die voorafgaat aan een incassotraject is het belangrijk dat je je aan een aantal stappen houdt. Prima als je enkele keren telefonisch of appcontact met jouw klant hebt gehad om de relatie goed te houden. Maar je moet ook aantonen dat je betalingsherinneringen verstuurd hebt, per mail of per brief. In de regel gaat het pre-incassotraject zo:

  1. Je verstuurt de factuur. Dit doe je zo snel mogelijk en je zorgt ervoor dat de factuur aan de wettelijke factuurvereisten
  2. Betaalt de klant niet binnen de betalingstermijn? Dan verstuur je een eerste herinnering en stelt een nieuwe termijn.
  3. Ontvang je na de eerste herinnering nog geen betaling? Dan volgt er een nieuwe herinnering of aanmaning waarin je de klant nog een kans geeft om te betalen.
  4. De laatste stap is de ingebrekestelling. Hierin vermeld je ook dat je de vordering uit handen geeft wanneer je geen betaling ontvangt.

Afhankelijk van de relatie met de klant of jouw contactpersoon heb je wellicht tussen de stappen door ook nog op andere manieren contact en vraag je in een telefoongesprek om betaling. Maar hoe langer jij moet wachten op je geld, hoe groter de kans dat de relatie tussen jou en je klant verslechtert. Maar jij staat in je recht, want jij hebt je immers aan jouw deel van de overeenkomst gehouden. Er is daarom niets mis mee om toch je factuur betaald te krijgen. Lukt je dat niet zelf: dan kun je besluiten een incassobureau in te schakelen.

Fase 2 van het incassotraject: het minnelijke incassotraject

De stap naar een incassobureau is gezet. Via een brief stelt het incassobureau jouw debiteur op de hoogte dat jij de vordering hebt overgedragen, inclusief de kosten die daaruit voortvloeien. Jouw debiteur krijgt tijdens het minnelijke of buitengerechtelijke incassotraject opnieuw de mogelijkheid om alsnog te betalen, eventueel via een betalingsregeling. In dit deel van het incassotraject zal het incassobureau er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de vordering betaald wordt om te voorkomen dat ze gerechtelijke stappen moeten ondernemen.

Fase 3 van het incassotraject: het gerechtelijke incassotraject

Wanneer jouw klant ondanks de inspanningen van het incassobureau niet betaalt, is de volgende stap: naar de rechter. In het gerechtelijk of juridisch deel van het incassotraject ontvangt de wanbetaler een dagvaarding voor een rechtszaak. Hiervoor schakel je een deurwaarder in. Die heeft meer bevoegdheden dan een incassobureau. De rechter bepaalt of de debiteur de schuld moet afbetalen. Stel dat jouw klant failliet is, dan is het maar de vraag of jij jouw geld nog ziet. In de regel gaat een bank of hypotheekverstrekker voor. En hoe zuur ook, dat betekent dat andere schuldeisers pas aan de beurt komen als er nog geld over is.

Fase 4 van het incassotraject: de executiefase

Bepaalt de rechtbank dat jij recht hebt op betaling? Maar ontvang je die nog steeds niet? Dan wordt het bedrag alsnog geïnd in de executie- of beslagleggingsfase. In deze laatste fase van het incassotraject laat de rechtbank beslag leggen op eigendommen van de wanbetaler. Bijvoorbeeld op het inkomen, spaargeld of de inboedel. Dit is het allerlaatste redmiddel om nog iets van je zwaarbevochten geld terug te zien.

Met factoring voor jou geen incassotraject meer

Wil jij er zeker van zijn dat je niet met een incassotraject te maken krijgt? Denk dan aan factoring of debiteurenfinanciering via The Blue Factor. Je verstuurt dan alleen nog maar de eerste factuur aan jouw debiteur en wij betalen die aan je uit. Binnen 24 uur. Betaalt jouw klant niet? We hebben inmiddels al veel tevreden klanten die op deze manier zorgelozer ondernemen. Benieuwd of factoring ook iets voor jouw bedrijf is? Neem vandaag nog contact op en we leggen je graag alles uit over de mogelijkheden.