The Blue Factor
Sluiten

Facturatie uitbesteden: de voor- en nadelen

Elke ondernemer krijgt ermee te maken: het uitsturen van facturen. Voor sommigen is dat het hoogtepunt van de week of maand, maar voor anderen kan het iets zijn waar ze als een berg tegenop zien.

De administratieve rompslomp is immers waarschijnlijk niet dé reden waarom je bent gaan ondernemen. Maar je komt er niet onderuit. Of toch wel?

Facturen uitbesteden: hoe werkt het?

Als ondernemer heb je de mogelijkheid om je facturatie uit te besteden. Eigenlijk betekent dat dat je een deel van of je gehele boekhouding wegzet bij een boekhoudkantoor.

De boekhouder maakt dan jouw verkoopfacturen op, zorgt ervoor dat ze aan de juiste eisen voldoen, stuurt ze naar jouw klanten en houdt het overzicht over de openstaande facturen. Jij ziet vervolgens vanzelf het geld op je rekening verschijnen. Wel zo makkelijk: jij hebt er geen kopzorgen meer aan!

De voordelen van facturatie uitbesteden

Hét grote voordeel van je facturen uitbesteden is dat jij er niet meer over hoeft na te denken. Je voert gewoon het werk uit waar je wél een passie voor hebt, en de boekhouder doet het ‘vervelende’ werk.

Bovendien kan het kostenefficiënter zijn om je facturatie uit te besteden dan om de administratieve taken intern te houden. Hoe bereken je dat? Neem het aantal uur dat jij of jouw mensen zelf bezig zijn met de facturatie. Hoeveel productieve uren (oftewel: uren die je kunt factureren aan een klant) zitten daar potentieel in? En hoeveel geld zou dat jou opleveren? Vergelijk dat met de kosten die je hypothetisch zou hebben bij een boekhoudkantoor.

Kun je in de uren die je nu besteedt aan facturatie, meer geld verdienen dan het kost om je facturatie uit te besteden? Dan is het kostenefficiënter om je facturen weg te zetten bij een boekhoudkantoor.

De nadelen van facturatie uitbesteden

Je facturatie uitbesteden aan een boekhoudkantoor is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Er kleven een paar belangrijke nadelen aan die je niet mag vergeten.

Zo bieden boekhoudkantoren vaak niet automatisch debiteurenbeheer aan. Je neemt een bepaald dienstenpakket af, en voor debiteurenbeheer moet je vaak meer betalen. Geen debiteurenbeheer betekent dat je facturen verstuurd worden, maar dat er vervolgens geen actie wordt ondernomen om de facturen betaald te krijgen. Terwijl dat juist is wat je wilt dat er gebeurt met die facturen!

Bovendien heb je bij het uitbesteden van facturen geen garantie op betaling. De boekhouder is immers verantwoordelijk voor het versturen van de facturen en eventueel voor het nabellen als betaling uitblijft, maar hij staat niet garant voor betaling. Oftewel: het kan voorkomen dat je kosten maakt om een factuur te laten versturen, zonder dat die factuur ooit betaald gaat worden. Je administratie is dan misschien wel op orde, maar ja: je bankrekening heeft daar geen boodschap aan.

Tot slot zien veel ondernemers het al een groot nadeel van facturatie uitbesteden dat je een persoonlijk contactmoment met je klanten verliest. Terwijl het versturen van een factuur juist een goede gelegenheid is om je klantrelatie te bezegelen en versterken. Het contactmoment van de factuur is een mooie afsluiter van een vruchtbare samenwerking. Dat wil je toch liever zelf in de hand houden?

Het ideale alternatief voor facturen uitbesteden

Je facturen uitbesteden kan je veel zorgen besparen, maar brengt ook andere zorgen met zich mee. Afhankelijk van je eigen behoeften is het dus misschien beter om je facturatie bij jezelf te houden.

Maar dan zit je alsnog met dat vervelende debiteurenbeheer opgezadeld, een taak waar je als ondernemer waarschijnlijk al helemaal niet op zit te wachten. Bovendien blijft de onzekerheid over de betaling. Hoe ondervang je dat?

Daar hebben wij het antwoord op: factoring. Dit is een flexibele vorm van debiteurenfinanciering, waarbij je zelf de facturen verstuurt maar het debiteurenbeheer uitbesteedt én garantie hebt op betaling van het factuurbedrag. Zie het als je facturen verkopen in plaats van uitbesteden.

Je behoudt dat waardevolle contactmoment van de factuur versturen, maar hoeft vervolgens die klantrelatie niet te bederven doordat je achter de betaling aan moet gaan. Bovendien heb je bij factoring het factuurbedrag veel sneller op je rekening staan dan bij reguliere facturatie. En dat komt je cashflow weer ten goede. Met andere woorden: factoring is hét alternatief voor je facturatie uitbesteden.

Meer Over The Blue Factor

Maak kennis met The Blue Factor, een factoringmaatschappij voor het MKB en ZZP met jarenlange ervaring. Voor ál onze klanten voeren wij het debiteurenbeheer uit.

Wat krijg je als je met The Blue Factor in zee gaat?

  • Geen zorgen meer over de uitbetaling van je facturen;
  • Wel profiteren van het persoonlijke factuurcontact;
  • Geen onprettig debiteurenbeheer meer hoeven uitvoeren;
  • Wel optimale liquiditeit voor je onderneming.

En dat zijn nog maar een paar voordelen van factoring bij The Blue Factor. Wil je meer weten over wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van facturatie, debiteurenbeheer en factoring? Twijfel dan niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen, want we leggen je met veel plezier uit hoe we te werk gaan. Horen we snel van je?