Help, waar moet ik al dat vakantiegeld van betalen?!
Het is weer die tijd van het jaar: vakantiegeld. Hoe we die vakantie in gaan vullen in de anderhalvemetersamenleving is nog even een vraag, maar het extra zakcentje blijft een feest voor je personeel. Voor jou als ondernemer is het echter een hele zorg. Zeker in tijden waarin de business niet optimaal draait. Hoe zorg je dat je toch genoeg geld op je rekening hebt staan om al dat vakantiegeld te betalen?
Meimaand kopzorgmaand
De meeste werkgevers betalen in mei – maar uiterlijk in juni – het vakantiegeld uit. Mei is dan ook voor heel veel ondernemers een kopzorgmaand. In veel branches is de omzet aan het begin van het jaar wat lager dan gemiddeld, met dank aan de decemberfeesten. In februari en maart leeft alles weer een beetje op, maar dan komen april en mei met al hun officiële feestdagen (lees: vrije dagen) roet in het eten gooien. En dan moet je dus in mei ook nog eens bijna dubbele salarissen zien te betalen. Zeker als je veel mensen op je payroll hebt staan, is dat nogal een aanslag op je saldo. Met deze simpele tips slaap je vast een stuk lekkerder.
Vooruitkijken
We weten hoe verleidelijk het is om nog even niet te denken aan die meimaand. Maar hij komt toch echt, dat is een ding wat zeker is. Laat je boekhouder daarom bijtijds uitrekenen hoeveel je dit jaar aan vakantiegeld uit moet keren. Zet vervolgens elke maand een deel van dat bedrag opzij.
Spreiden
Wettelijk gezien moet je uiterlijk in juni al het vakantiegeld hebben uitbetaald. Je kunt er dus voor kiezen om de uitbetaling te spreiden. Zo kun je bijvoorbeeld je kantoorpersoneel in mei uitbetalen en je buitendienst in juni. Dat geeft je wat lucht in je liquiditeit.
Wees strikt met je betalingstermijn
Zit je debiteuren achter de broek zodat zij in ieder geval op tijd betalen. Dat kan door – vooraf – goede afspraken te maken, regelmatig te evalueren, en ervoor te zorgen dat je klanten weten hoeveel belang je hecht aan tijdige betaling. In deze blog vertellen we je er alles over.
Toch niet gelukt?
Lukt het je toch niet om op tijd voldoende saldo te hebben, trek dan tijdelijk financiering aan. Ook daarbij is het belangrijk dat je vooruitkijkt. Ga op tijd naar je bank en vraag of je rekeningcourant verruimd kan worden in mei. Meestal lukt dat wel. Lukt dat niet? Dan kun je proberen of je je leveranciers iets later kunt betalen – eventueel tegen vergoeding – of ga in zee met een factoraar, dan weet je in ieder geval zeker dat je je facturen snel betaald worden.
Meer weten?
Nieuwsgierig wat we voor jouw onderneming kunnen betekenen en hoe The Blue Factor je zorgen uit handen kan nemen? Hier lees je er alles over en kun je, als je dat wilt, direct klant worden.