The Blue Factor
Sluiten

Debiteurenfinanciering

Debiteurenfinanciering is ook bekend onder de Engelse naam factoring en betekent financiering op basis van openstaande facturen. Met debiteurenfinanciering verkoop je als ondernemer tegen een vergoeding jouw facturen aan een externe partij: de factoringmaatschappij. Die betaalt de factuur direct uit, waarmee jij meteen jouw geld op de bank hebt. Het risico dat een debiteur te laat of niet betaalt, is voor de factoringmaatschappij. Debiteurenfinanciering is alleen mogelijk als jouw klanten bedrijven zijn. Het kan niet voor facturen die je verstuurt naar particulieren.

Wat is het voordeel van debiteurenfinanciering

Debiteurenfinanciering is een handige manier voor ondernemers om snel aan geld te komen. Je houdt er je liquiditeit optimaal mee. En omdat het jouw eigen al verdiende geld is, hoef je niets terug te betalen aan het factoringbedrijf dat daarnaast ook het debiteurenbeheer voor de betreffende debiteuren regelt. Je hebt én geen schuld én direct de beschikking over jouw factuurbedrag waarmee je zeker weet dat jij aan jouw financiële verplichtingen kunt voldoen als het erop aan komt.

Hoe werkt debiteurenfinanciering?

  1. Laat jouw debiteur weten dat je met een factoringmaatschappij samenwerkt.
  2. Je maakt de factuur voor jouw debiteur. Op de factuur vermeld je het rekeningnummer van de factoringmaatschappij.
  3. Je verstuurt de factuur per e-mail aan jouw debiteur met de factoringmaatschappij in cc.
  4. De factoringmaatschappij stort het factuurbedrag binnen de afgesproken termijn op jouw rekening.
  5. De factoringmaatschappij neemt het debiteurenrisico Het risico dat jouw debiteur te laat of niet betaalt, is niet meer voor jou.

Wanneer kies je voor debiteurenfinanciering?

Je past debiteurenfinanciering toe wanneer je wilt dat jouw cashflow optimaal is. Bijvoorbeeld als je voor een groot project extra personeel moet inhuren en/of veel materialen aanschaft. Dan wil je er zeker van zijn dat je jouw facturen kunt betalen. Debiteurenfinanciering is ook een slimme manier om met je eigen geld te groeien. Je gaat geen lening aan en bent niet afhankelijk van geld van anderen.