The Blue Factor
Sluiten

Credit management: kredietinformatie, incasso en debiteurenbeheer

De drie pijlers van credit management zijn:

  1. Kredietinformatie: hoe kredietwaardig zijn jouw klanten? Met andere woorden, weet je of ze financieel gezond zijn, of ze rekeningen betalen en of ze dat ook op tijd doen? Het helpt je als je hierover vooraf al informatie hebt. Zo kun je inschatten of het verstandig is dat je met een nieuwe klant een overeenkomst aangaat. Je wordt er niet blij van als je steeds op je zuurverdiende geld moet wachten of erger: het helemaal niet krijgt.
  2. Incasso: hoe en hoe strak heb je dit geregeld? Eerst heb je al enkele aanmaningen gestuurd en misschien met jouw klant gebeld. Voor de lieve vrede wacht je nog even af want hij beloofde alsnog te betalen. Ondertussen gaan er weken voorbij en is jouw factuur nog niet betaald. Uiteindelijk moet je de vordering dan overdragen aan een incassobureau met alle frustratie vandien. En dan nog maar afwachten of het incassobureau succesvol kan incasseren.
  3. Debiteurenbeheer: alles wat je doet om ervoor te zorgen dat jouw facturen op tijd betaald worden. Denk bijvoorbeeld aan goed en op tijd factureren, goede afspraken maken met klanten en bijhouden of facturen betaald zijn.

Wie credit management slim georganiseerd heeft, zet in elk geval een grote stap richting financiële continuïteit.

 

De voordelen van effectief credit management

  • Cash is king. Een positieve cashflow betekent dat je liquide bent. Met andere woorden: de onderneming kan aan haar financiële kortetermijnverplichtingen voldoen want er komt meer geld binnen dan eruit gaat. Dat wil iedere ondernemer natuurlijk! Met goed credit management draag je er in elk geval aan bij dat jouw cashflow en daarmee jouw liquiditeitspositie optimaal is.
  • Je voorkomt met credit management dat je achter de feiten aanloopt. Als je weet welke risico’s je loopt, kunt je hier tijdig en passend op inspelen. Je bent zelf in control, in plaats van dat je afhankelijk bent van anderen.
  • Effectief credit management komt de relatie met jouw klanten en opdrachtgevers ten goede. Het komt professioneel over als jij op tijd factureert en op tijd en op een nette manier vraagt om betaling. Als jij hier op een goede manier mee omgaat, kom je serieus over en is de kans groter dat jouw facturen op tijd betaald worden. Dat kost jou dan minder tijd en energie en bespaart frustratie en boze gesprekken.

 

Factoring is het alternatief voor credit management

Natuurlijk ben jij als ondernemer verantwoordelijk voor het credit management binnen jouw bedrijf. Zeker als je begint met ondernemen of een klein bedrijf hebt, regel je alles zoveel mogelijk zelf. Hoewel alles rondom de financiële administratie voor de meeste ondernemers niet het favoriete deel van het ondernemerschap is. Wil je jezelf zo min mogelijk met financiële rompslomp bezig houden of is jouw bedrijf inmiddels zo groot dat je gespecialiseerde mensen kunt inhuren, dan besteed je het credit management natuurlijk uit. Er is echter een slim alternatief waar bij je geen extra mensen hoeft in te huren en er toch voor zorgt dat jouw facturen binnen no-time betaald worden: factoring!

 

Is factoring iets voor jouw bedrijf?

Zo snel jouw openstaande facturen betaald. Dat klinkt misschien te mooi om waar te zijn. In een persoonlijk gesprek leggen we je echter graag uit dat het gewoon werkt. Je kiest overigens zelf voor welke klanten en facturen je factoring inzet en bent daarmee superflexibel. En je zit bij ons niet aan een contract vast. Nieuwsgierig? Neem vrijblijvend contact op voor een afspraak.

Factoring.

Ik ben een...

ZZP'ER

Meer weten

MKB'ER

Meer weten

Wat kost factoring?

Heb je interesse in factoring en ben je benieuwd naar de kosten? Maak gebruik van ons handige rekenvoorbeeld of vraag een persoonlijke Quick Scan aan.

klik hier

Factoring uitproberen?

Maak eens een vrijblijvende afspraak met The Blue Factor. Dan bekijken we samen wat factoring voor jou kan betekenen!

probeer nu