The Blue Factor
Sluiten

Wat doe je als je omzet wegvalt?

We leven vandaag de dag in een nieuwe werkelijkheid. Een werkelijkheid die er voor veel ondernemers niet zo fraai uitziet. We weten allemaal dat er niets belangrijker is dan de gezondheid van jezelf en je naasten. Maar als je je omzet ineens ziet kelderen en je vreest voor een faillissement, dan zorgt dat toch echt voor enorme stress. Maar bevriezen is geen optie. Arjan Moens geeft je in deze blog een klein steuntje in de rug.

Bevriezen is geen optie

Laten we er geen doekjes om winden. Als je nagenoeg geen omzet meer hebt, je ziet van alles op je afkomen en je vreest dat je het hoofd niet boven water kunt houden, dan is dat geen goede voedingsbodem voor positieve gedachten. Bevriezen en niets doen, is geen optie. Maar wat dan wel?

Schep overzicht

Overzicht is nu heel belangrijk. Schrijf tot in detail op wat je nog verwacht betaald te krijgen de komende maand en wat je uitgaven zijn. Vergeet even belastingen die je nog moet betalen, kijk alleen naar wat erin komt en war eruit gaat. De kans is groot dat je dan met een gat zit. Maar nu weet je in ieder geval hoe groot het gat is dat je moet dichten. Nu zijn er een aantal die je kunt doen.

1. Verlaag je kosten

Snoei in je kosten, in de meest radicale vorm die je maar kunt verzinnen. Abonnementen? Lidmaatschappen? Zeg ze op. De kachel? Zet ‘m uit. Misschien kun je tijdelijk je zorgverzekering verlagen of de verzekering van je smartphone opzeggen? Kortom, zet de tering naar de nering. Heb je personeel, dan ben je daar natuurlijk verantwoordelijk voor. Ook zij moeten eten. Gelukkig kun je vanaf deze week gebruikmaken van de NOW-regeling, een tegemoetkoming van de Rijksoverheid in de loonkosten voor bedrijven die nu omzetverlies lijden. En vergeet vooral geen bijzonder uitstel van betaling aan te vragen voor je belastingen. En wie weet, wordt er ook wel met je meegedacht. Zo kreeg ik zelf vorige week een berichtje van mijn leasemaatschappij, dat ik het komende half jaar geen lease hoef te betalen. De enige ‘tegenprestatie’ is dat mijn leasecontract met zes maanden wordt verlengd. Een welkome tegemoetkoming.

2. Genereer cash

Alles waar je cash van kan maken, maak daar cash van. Elk tientje is er één. Wat heb je op de – denkbeeldige – plank staan wat je kunt verkopen? Een oude auto, een heftruck, een computer, een deel van je voorraad? Zet het op marktplaats of verkoop het op een ander platform. Denk ook eens aan verborgen posten, zoals je brandstofpas. Vaak heb je daar vooruit een bedrag op moeten storten. Zeg die pas op, misschien komt het geld niet direct op je bankrekening, maar wat in het vat zit verzuurt niet. Als het enigszins kan, zeg je huur op. De maand borg die je hebt moeten betalen, heb je straks misschien hard nodig.

3. Maak afspraken

Probeer tot afspraken te komen met zzp’ers en andere ondernemers die je nog moet betalen. Kun je de huur écht niet opzeggen, probeer dan een goede afspraak te maken met je verhuurder. Niet iedereen wordt – even – hard getroffen door deze crisis. Alle kosten die je vooruit kunt schuiven, schuif die vooruit.

4. Probeer je omzet te vergroten

Nu je overzicht hebt gecreëerd en alle maatregelen hebt getroffen die je kunt treffen, heb je hopelijk weer even wat ruimte in je hoofd. Ruimte die je misschien kunt gebruiken om tot creatieve ideeën te komen. Je zult de eerste ondernemer niet zijn die zichzelf – en zijn verdienmodel – opnieuw uitvindt in deze tijden. Organiseer een virtuele brainstorm met je personeel, met mede-ondernemers of met je familie. Wie weet wat daar voor ideeën uitkomen!

Sterkte en vooral… gezondheid!

Het zijn spannende tijden voor iedereen. Maar bedenk je: je bent niet zomaar failliet. Heb je de huur van maart betaald en begint de verhuurder te zeuren? Dat duurt nog wel even voor je daar écht last van gaat krijgen. Zet alles wat je opzij kunt zetten opzij. Doe alles om deze periode te overleven. Het doet nu pijn, maar als je als ondernemer ruimte in je hoofd kunt houden en vooruit kunt blijven kijken, dan kun je op het moment dat de wereld normaliseert weer volop bloeien. Ik wens iedereen sterkte en vertrouwen in de toekomst, maar vooral: veel gezondheid!