The Blue Factor
Sluiten

Bedrijfsfinanciering/bedrijfskrediet

Bedrijfsfinanciering of bedrijfskrediet is financiering die ten goede komt aan jouw onderneming. Met dit geld financier je zakelijke uitgaven zoals bijvoorbeeld:

  • opstartkosten voor een nieuw bedrijf;
  • inkoop van voorraden;
  • uitbreiding van je bedrijfsgebouw;
  • aanschaf van machines of
  • aanname van meer personeel.

Je kiest voor bedrijfsfinanciering als je zelf binnen jouw onderneming het geld voor deze uitgaven (tijdelijk) niet beschikbaar hebt. Het geld is afkomstig van een externe partij. Dat kan een bank zijn, maar er zijn ook andere mogelijkheden om extern aan geld te komen.

Verschillende vormen van bedrijfsfinanciering

Welke vorm van bedrijfsfinanciering of bedrijfskrediet je kiest, hangt onder meer af van je financieringsbehoefte. Heb je snel geld nodig omdat je voor een groot project tijdelijk extra personeel en materiaal nodig hebt? Dan kan een kortlopende bedrijfsfinanciering de oplossing zijn. Denk dan aan een rekening courant krediet via de bank. Je kunt daarmee tijdelijk ‘rood staan’ op je zakelijke rekening. Als je auto’s of machines nodig hebt en die zaken niet per se in eigendom hoeft te hebben, kan leasen een handige optie zijn. Dan betaal je maandelijks een vergoeding aan de leasemaatschappij. Starters die niet beschikken over genoeg eigen financiële middelen of ondernemers die geld nodig hebben voor een nieuwe investering kunnen ook denken aan een zakelijke lening.

Bedrijfsfinanciering of bedrijfskrediet buitenom de bank

Voorheen was de bank de aangewezen plek waar je moest zijn als je geld nodig had. Tegenwoordig is het voor veel ondernemers steeds moeilijker om bij de bank een lening te krijgen. Procedures zijn lastig en je moet aan veel voorwaarden op het gebied van kredietwaardigheid voldoen. Gelukkig zijn er ook andere manieren om extern aan geld te komen en daarmee je liquiditeit een boost te geven. Denk bij alternatieve manieren van bedrijfsfinanciering aan bijvoorbeeld:

  • Lenen binnen de familie-/vriendenkring.
  • Een micro- of mkb-krediet via een speciale kredietverstrekker voor ondernemers.