The Blue Factor
Sluiten

Hoe bereken je je cashflow?

De meest praktische manier om je cashflow te berekenen is:

Cashflow = inkomsten – uitgaven

Verwar cashflow overigens niet met winst. Dat is namelijk het verschil tussen je omzet en je kosten. Omzet is pas inkomen als jouw klant of opdrachtgever betaald heeft en het geld op jouw rekening staat. En leen je in een maand een bedrag om te kunnen investeren? Dan is die lening geld wat er inkomt, maar geen omzet.

Liefst maak je met jouw onderneming jaarlijks dikke winst. Gebeurt dat een jaar niet, dan is dat geen ramp. Maar heb je een paar maanden geen inkomsten en wel uitgaven, dan komt je bedrijf in gevaar. Cash is king, dus zorg je voor een optimale cashflow binnen jouw bedrijf.

Weet hoe jouw cashflow loopt

Weet jij hoe je bedrijf er vandaag financieel voorstaat? Een blik op je zakelijke rekening zegt waarschijnlijk al genoeg. Positief saldo? Mooi, maar wat komt er de komende maanden op je af? Kun je een grote naheffing van de Belastingdienst betalen? En die extra uitzendkracht die een zieke medewerker vervangt? Misschien wordt je bedrijfsauto volgende maand afgekeurd. Van sommige uitgaven weet je dat ze eraan komen en met andere moet je onverwacht zien te dealen. Dan is het wel zo handig als je zicht hebt op jouw inkomsten- en uitgavenpatroon.

Het helpt al als je dagelijkse administratie op orde is en je op basis van voorgaande jaren weet wat je vaste uitgaven zijn. Maak regelmatig prognoses zodat je zicht hebt op jouw financiële situatie en weet hoe het geld door jouw onderneming loopt. Zeker als jouw cashflow dagelijks wisselt, kan een online cashflow prognose programma gekoppeld aan je boekhouding handig zijn. In alle gevallen geldt: met kennis over je cashflow grijp je tijdig in als het eens een maand minder gaat.

Hoe optimaliseer je de cashflow?

Tips waarmee je ervoor zorgt dat de verhouding tussen jouw inkomsten en uitgaven optimaal is:

  • Zorg voor een goed debiteurenbeheer

Debiteurenbeheer is alles wat je doet om jouw openstaande facturen betaald te krijgen. Denk aan een korte betalingstermijn, snel aanmanen bij niet-betalen, online betaalverzoek of korting bij snelle betaling.

  • Vraag om een aanbetaling

Met een aanbetaling dek je kosten af die jij zelf eerst moet maken. Bijvoorbeeld omdat je materialen voor een klus moet aanschaffen. Breng die vooraf in rekening in plaats van achteraf. En heb je een grote opdracht voor een nieuwe opdrachtgever die je nog niet zo goed kent? Ook dan zit je safe als je vooraf al een deel factureert.

  • Stuur deelfacturen

Natuurlijk kun je een project aannemen en achteraf je factuur sturen. Dit is echter voor een optimale cashflow niet handig. De kosten (en uitgaven) starten al in het begin van het project, maar de ontvangsten krijg je pas achteraf (en na het versturen van je factuur nóg eens 30-60 dagen). Probeer daarom deelfacturen te sturen. Factureer bijvoorbeeld termijnen en spreek die vooraf af en leg ze vast in een overeenkomst.

  • Check de kredietwaardigheid van jouw klanten

Kennis over de kredietwaardigheid van degenen met wie jij zaken doet, helpt je. Je kunt ermee inschatten wat de kans is dat je jouw facturen betaald krijgt. Wijs liever een opdracht vooraf af dan dat je maanden voor iemand werkt en je geld niet krijgt of er steeds achteraan moet.

  • Factoring of debiteurenfinanciering

Laat je openstaande facturen uitbetalen door een factoringmaatschappij, bijvoorbeeld The Blue Factor. Dan hoef je niet te wachten tot jouw klant betaalt, maar heb je het factuurbedrag direct op jouw rekening.

Factoring voor optimale liquiditeit

Factoring is de snelste manier om over cash te beschikken en zo je liquiditeit te vergroten. Jij verstuurt je factuur en wij betalen hem binnen 24 uur 100% uit. Zo simpel is het. Daarnaast versturen wij de aanmaningen en nemen het risico van wanbetaling over. Zelfs bij een faillissement van jouw klant. Het geld dat je met factoring binnenkrijgt heb je zelf verdiend. Je bent dus niet afhankelijk van geld van anderen om door te kunnen groeien.

Kies ook voor slimme optimalisatie van je cashflow. Neem contact met ons op en in een vrijblijvend kennismakingsgesprek lichten we graag de voordelen en kosten van factoring aan je toe.