The Blue Factor
Sluiten

Voorfinanciering van de btw, waarom liever niet?

Als je de btw betaalt over onbetaalde facturen, geef je feitelijk geld uit dat je nog niet op je rekening hebt. Daarmee kun je de liquiditeit van je bedrijf in gevaar brengen. Zeker als je het geld zelf eigenlijk niet kunt missen omdat je nét in die maand ook andere belangrijke uitgaven moet doen.

En betalen jouw klanten of opdrachtgevers wel en betalen ze op tijd? Liever zorg je ervoor dat je wat ruimer bij kas zit in de maanden dat je de btw moet betalen. Met de volgende tips voorkom je dat voorfinanciering voor jou een probleem wordt.

Factureer pas na afloop van een kwartaal

De factuurdatum bepaalt wanneer je btw moet afdragen. En je bent verplicht om uiterlijk 15 dagen na afronding van een klus te factureren. Kun jij de facturering nog een aantal dagen uitstellen tot het begin van het nieuwe kwartaal? Doe dat dan, want dan heb je 3 maanden de tijd om de betaling te innen en hoef je de btw over die facturen pas uiterlijk 4 maanden later te betalen. Dat noemen we slim factureren.

Spaar voor de betaling van de btw

Zet alle btw die over jouw facturen ontvangt apart. Liefst op een andere (spaar)rekening. Geef het in elk geval niet uit aan andere dingen. Inzicht in je boekhouding helpt je hierbij. Maak hier wekelijks tijd voor vrij. Zo voorkom je vervelende verrassingen aan het eind van een kwartaal.

Zorg voor een goed debiteurenbeheer

Is jouw debiteurenbeheer in orde? Met andere woorden: weet je bijvoorbeeld hoe financieel gezond jouw klanten zijn, verstuur jij je facturen snel, ben je consequent met betalingsherinneringen? Een goed debiteurenbeheer helpt jou uit de financiële problemen te blijven.

Tijdelijk geld lenen, bijvoorbeeld met een rekening-courant krediet

Rood staan bij je bank of geld lenen doe je natuurlijk liever niet. Want dat kost geld. Maar soms kan het even niet anders. Dan is een kortlopend krediet de oplossing zodat je toch aan je btw-verplichtingen kunt voldoen en even wat meer financiële ademruimte hebt.

Vraag btw over niet-betaalde facturen terug

Btw die je niet ontving, hoef je ook niet te betalen. Kreeg je in een jaar te maken met wanbetalers? Balen! Maar, schrale troost:  de btw over de betreffende facturen kun je aan de Belastingdienst terugvragen.