The Blue Factor
Sluiten

Wat is cashflow?

Cashflow is een bedrijfseconomische term en betekent letterlijk vertaald kasstroom of geldstroom. De cashflow van een onderneming is het verschil tussen de inkomsten en de uitgaven van een bepaalde periode, bijvoorbeeld een maand of een jaar. Komt er meer geld de onderneming binnen dan eruit gaat? Dan is er sprake van een positieve cashflow. En wordt er meer uitgegeven dan verdiend, dan is de cashflow negatief.

Het belang van cashflow

De cashflow is belangrijk, want inzicht in de geldstromen binnen je onderneming geeft een goed inzicht in je financiële positie. Ook als je geld wilt lenen, kijkt een kredietverstrekker naar de cashflow. Cashflow is de olie die ervoor zorgt dat jouw bedrijf gesmeerd loopt.

Hoe bereken je de cashflow?

Heel simpel: de cashflow is alle inkomsten min alle uitgaven. Die inkomsten en uitgaven kunnen contant of via de bank verlopen. Cashflow omvat alle inkomende en uitgaande kasstromen die zowel direct als indirect met het bedrijf te maken hebben. Denk bij direct aan omzet uit verkopen en betaling van salarissen. En indirecte kasstromen kunnen bijvoorbeeld inkomsten uit beleggingen zijn of betaling van belasting. Zorg ervoor dat je boekhouding op orde is zodat je snel ziet wat je inkomsten en uitgaven zijn. Er zijn online cashflow prognose programma’s die je aan je administratie koppelt en waarmee je zicht houdt op je cashflow.

Cashflow voorbeeld

Meubelmaker Steven levert in mei voor € 10.000,- aan tuinmeubelen aan verschillende klanten. Die hebben op 31 mei allemaal betaald. Hij betaalt in mei zijn medewerker € 2.000,- salaris, schaft een nieuwe machine aan voor € 1.000,- en koopt voor € 1.000,- nieuwe materialen. Zijn cashflow over de maand mei is € 6.000,-.

verwar cashflow niet met winst

De winst van een onderneming is de omzet min kosten. Niet al je omzet komt op hetzelfde moment binnen. Stuur je voor € 10.000,- facturen naar jouw debiteuren maar wachten die met betalen? Dan is je omzet weliswaar € 10.000. Maar zolang het geld nog niet op jouw rekening staat, zijn het geen inkomsten. Een bedrijf dat op papier veel winst maakt, kan een negatieve cashflow hebben. Bijvoorbeeld als tegenover die niet-betaalde facturen van € 10.000,- de aanschaf van een nieuwe auto van € 20.000,- staat. Die auto is een uitgave en nul inkomsten min € 20.000,- is een negatieve cashflow. Het is geen ramp als jouw cashflow eens een keer negatief is, maar als dat structureel is komt jouw onderneming in gevaar.