The Blue Factor
Sluiten

Afzet

Wat is afzet?

De afzet is wat een bedrijf van een bepaald product in een bepaalde periode verkoopt. Dus het aantal eenheden per dag, week, maand, kwartaal of jaar. Een eenheid kan van alles zijn: een stuk, een kilo of een liter, afhankelijk van de vorm van het product. Het begrip afzet geldt niet echt voor dienstverleners, meer voor tastbare producten. Er zijn nog twee termen die nauw te maken hebben met afzet:

  1. Afzetkanaal: hoe je jouw producten aanbiedt. Bijvoorbeeld een (web)winkel, een markt of een winkelketen is een afzetkanaal.
  2. Afzetmarkt of afzetgebied: de plek waar aanbieders en kopers elkaar vinden. Dat kan fysiek of online zijn. Bied je producten in een winkel aan en besluit je een webwinkel te openen, dan heb je een nieuwe afzetmarkt. Je gaat niet alleen van lokale verkoop naar landelijk of misschien wel buiten Nederland, je gaat ook van fysiek naar digitaal en creëert daarmee nieuwe afzetmarkten: online shoppers en inwoners van andere regio’s/landen.

Verschil afzet en omzet

 

Verwar afzet niet met omzet, de omzet is namelijk ten eerste een geldbedrag. Daarnaast is omzet de prijs van het product x de afzet. Afzet is daarmee slechts een deel van de omzet.

Belang van afzet

Waarom is het belangrijk dat je zicht hebt op de afzet van jouw bedrijf?

  • Je kunt ontwikkelingen in je verkoop volgen als je afzetcijfers van bepaalde perioden met elkaar vergelijkt, zodat je daarop beslissingen kunt baseren. Bijvoorbeeld meer personeel aannemen of een extra ruimte huren.
  • De afzet is belangrijk voor voorraadbeheer. Een verkoper van kerstartikelen hoeft in de eerste maanden van het jaar weinig voorraad te hebben maar zo rond de herfst des te meer.
  • De afzet bepaalt het marktaandeel en daarmee acties richting de concurrentie. Bijvoorbeeld een prijsverhoging of -verlaging om meer marktaandeel te halen. Of een extra vestiging in een andere plaats om de concurrentiepositie te versterken en het marktaandeel te vergroten.

Factoring.

Ik ben een...

ZZP'ER

Meer weten

MKB'ER

Meer weten

Wat kost factoring?

Heb je interesse in factoring en ben je benieuwd naar de kosten? Maak gebruik van ons handige rekenvoorbeeld of vraag een persoonlijke Quick Scan aan.

klik hier

Factoring uitproberen?

Maak eens een vrijblijvende afspraak met The Blue Factor. Dan bekijken we samen wat factoring voor jou kan betekenen!

probeer nu