The Blue Factor
Sluiten

Afzet

Definitie afzet: de afzet is het totaal aantal producten dat een bedrijf in een bepaalde periode verkoopt, uitgedrukt in een bepaalde eenheid (zoals stuks, euro’s, liters, kilogrammen). Dus het aantal eenheden per dag, week, maand, kwartaal of jaar. Een eenheid kan van alles zijn: een stuk, een kilo of een liter, afhankelijk van de vorm van het product. De afzet kan worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals de vraag van de consument, concurrentie, prijsstelling, promoties en marketingstrategieën.

Stel dat een bedrijf 8000 producten heeft geproduceerd en 600 van deze producten heeft verkocht aan klanten. De afzet van het bedrijf is dan gelijk aan 600.

Er zijn nog twee termen die nauw te maken hebben met afzet:

  1. Afzetkanaal: de manier waarop een bedrijf of producent zijn producten of diensten aanbiedt aan de klanten. Voorbeelden van een afzetkanaal zijn bijvoorbeeld: via een eigen webshop of fysieke winkel, of via tussenpersonen zoals distributeurs, groothandels of retailers.
  2. Afzetmarkt of afzetgebied: de plek waar aanbieders en kopers elkaar vinden. Dat kan fysiek of online zijn. Bied je producten in een winkel aan en besluit je een webwinkel te openen, dan heb je een nieuwe afzetmarkt. Je gaat niet alleen van lokale verkoop naar landelijk of misschien wel buiten Nederland, je gaat ook van fysiek naar digitaal en creëert daarmee nieuwe afzetmarkten: online shoppers en inwoners van andere regio’s/landen.

Verschil tussen afzet en omzet

Verwar afzet niet met omzet. De omzet verwijst naar de totale waarde van alle verkochte producten, terwijl afzet alleen betrekking heeft op het totale aantal verkochte eenheden gedurende een periode. De afzet is daarmee slechts een deel van de omzet.

Belang van afzet

Waarom is het belangrijk dat je zicht hebt op de afzet van jouw bedrijf?

  • Je kunt ontwikkelingen in je verkoop volgen als je afzetcijfers van bepaalde perioden met elkaar vergelijkt, zodat je daarop beslissingen kunt baseren. Bijvoorbeeld meer personeel aannemen of een extra ruimte huren.
  • De afzet is belangrijk voor voorraadbeheer. Bijvoorbeeld bij seizoensgebonden trends in de afzet. Een verkoper van kerstartikelen hoeft in de eerste maanden van het jaar weinig voorraad te hebben maar zo rond de herfst des te meer.
  • De afzet bepaalt het marktaandeel en daarmee acties richting de concurrentie. Bijvoorbeeld een prijsverhoging of -verlaging om meer marktaandeel te halen. Of een extra vestiging in een andere plaats om de concurrentiepositie te versterken en het marktaandeel te vergroten.

Factoring.

Ik ben een...

ZZP'ER

Meer weten

MKB'ER

Meer weten

Wat kost factoring?

Heb je interesse in factoring en ben je benieuwd naar de kosten? Maak gebruik van ons handige rekenvoorbeeld of vraag een persoonlijke Quick Scan aan.

klik hier

Factoring uitproberen?

Maak eens een vrijblijvende afspraak met The Blue Factor. Dan bekijken we samen wat factoring voor jou kan betekenen!

probeer nu