The Blue Factor
Sluiten

Crediteuren

Een crediteur is iemand die jij nog moet betalen. Denk bijvoorbeeld aan een leverancier die jou een factuur stuurt omdat jij goederen bij hem inkoopt of iemand die jou een dienst verleent waarvoor je moet betalen. Een ander woord voor crediteur is schuldeiser. Op een balans staan aan de rechterzijde, ook wel creditzijde genoemd, de schulden van de onderneming. Oftewel de financiële vorderingen die anderen op jou hebben.

Ezelsbruggetje betekenis crediteuren

Heb jij een creditkaart die je gebruikt om spullen mee te kopen? Dan moet je daarna ook aan je creditcardmaatschappij betalen. Dit is gelijk een handig ezelsbruggetje om te onthouden wat crediteuren zijn want daar zit ook het woord ‘credit’ in. Feitelijk lever jij als ondernemer ook op krediet. Je levert een product of dienst en de afnemer kan op een later moment per factuur betalen.

Het verschil tussen debiteuren en crediteuren

Veel mensen vinden het lastig om de termen crediteur en debiteur uit elkaar te houden. De debiteuren van een bedrijf zijn degenen aan wie jij een factuur stuurt en die jou moeten betalen. Denk maar: debiteuren moeten dokken. En de crediteuren zijn dus degenen die jij geld verschuldigd bent.

Het belang van een crediteurenadministratie

Zolang jij de factuur van jouw crediteur nog niet betaalt, maak je eigenlijk gebruik van het geld van een andere ondernemer. Daarmee creëer je extra financiële ruimte binnen jouw bedrijf. Maar zorg er wel voor dat je altijd aan je verplichtingen richting je crediteuren kunt voldoen. Houd voldoende geld beschikbaar en betaal op tijd. Betaal je te laat, dan kan je daardoor in de problemen komen. Als je een crediteurenadministratie bijhoudt, weet je altijd welke facturen je nog moet betalen. Check facturen als ze binnenkomen. Kloppen ze? En let er ook op dat je geen nep- of spookfacturen betaalt. De verzenders daarvan gokken erop dat de ontvanger het niet zo nauw neemt met zijn crediteurenadministratie.