The Blue Factor
Sluiten

Creditfactuur

Je verstuurt een creditfactuur of creditnota als een klant jouw eerder verstuurde factuur niet meer of gedeeltelijk niet hoeft te betalen. Andersom geldt ook, als jij een factuur voor iets kreeg en je hoeft die niet of gedeeltelijk niet meer te betalen, dan ontvang jij een creditfactuur. Op een creditfactuur staat altijd een negatief bedrag. En over dat bedrag bereken je ook btw. Verstuur je een factuur van € 100,-, dan betaal je € 21,- btw. Crediteer je  de factuur volledig, dan hoef je ook de btw niet af te dragen dus over € 100,- credit bereken je ook € 21,- btw. Zo vallen de factuurbedragen precies tegen elkaar weg.

Waarom een creditfactuur?

Is het niet makkelijker om gewoon de oorspronkelijke factuur te veranderen in plaats van een creditfactuur te sturen? Dat mag helaas niet van de Belastingdienst, ook niet als zowel afzender als ontvanger het daarmee eens zijn. Een eenmaal gemaakte factuur blijft in je administratie staan en je kunt die alleen verrekenen met een creditfactuur. Betaalde de ontvanger de oorspronkelijke factuur al? Dan moet die na opmaak van de creditfactuur geld van jou terugkrijgen. Als de factuur nog niet betaald was, mag de ontvanger de bedragen van de facturen met elkaar verrekenen en het juiste bedrag overmaken. Een creditfactuur komt als nieuwe factuur in de administratie te staan met een eigen factuurnummer. Je maakt hem op dezelfde manier op als de oorspronkelijke factuur waarbij je ook rekening houdt met de factuureisen.

Wanneer maak je een creditfactuur?

Een creditfactuur maak je bijvoorbeeld wanneer je iets niet kon leveren of de klant niet tevreden is en jij achteraf korting geeft. Of als je een fout maakte op de oorspronkelijke factuur. Je maakt geen creditfactuur van een factuur die jouw klant niet betaalt. Dat factuurbedrag blijft openstaan zolang er niet betaald wordt, maar je crediteert niet. Je markeert de factuur als niet-inbaar in je boekhouding en moet de Belastingdienst via een apart verzoek vragen om teruggave van de btw.